ABD Başkanı Trump'ın "Suriye'de olmamızın tek sebebi DEAŞ'ı yendik" açıklamasından sonra Beyaz Saray'dan da flaş bir açıklama geldi. Açıklamada "ABD askerleri Suriye'den dönmeye başladı. DEAŞ'la mücadelede yeni sayfaya geçilirken ABD askerleri ülkeye dönmeye başladı." ifadeleri kullanıldı. Amerikan medyası, Suriye'deki ABD Dışişleri personelinin 24 saat içinde, ABD askerlerinin ise 60 ile 100 gün içinde çekileceğini iddia etti. Pentagon'dan da "askerlerin dönüşü başladı, ancak DEAŞ'a karşı savaş bitmedi" değerlendirmesi geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan askerlerinin Suriye’deki asıl görevleri olan DEAŞ’ın temizlenmesini başardıklarını ve geri çekileceklerini açıklamasının ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, "Askerlerimizin Suriye’den çekilmesini başlattık” dedi. Sanders, "DEAŞ ile mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık." ifadelerini kullandı.

"60 İLA 100 GÜN SÜRECEK"

Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde, Dışişleri Bakanlığının Suriye'deki tüm personelini 24 saat içinde çekeceği ileri sürüldü.

Haberlerde ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ile 100 gün içinde ülkeden çekileceği iddia edildi.

ABD medyasında yer alan habere göre, Trump askerlerin 30 gün içinde çekilmesini emretti.

"YEREL ORTAKLARLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD birliklerinin Suriye'den dönüşünün başladığını ancak "yerel ortaklarla" çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Dana White, ABD'nin Suriye'den çekilmesi konusuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. White, açıklamasında, "Koalisyon DEAŞ'ın elindeki toprakları özgürleştirdi ancak DEAŞ'e karşı kampanya bitmedi. DEAŞ karşıtı kampanyanın yeni aşamasına geçerken Suriye'den askerlerimizin eve dönüş sürecini başlattık." ifadesini kullandı.

Kuvvet koruma ve operasyonların güvenliği için daha fazla detay vermeyeceğini belirten White "DEAŞ'ı her nerede faaliyet gösterirse göstersin DEAŞ'ı yenmek üzere ortak ve müttefiklerimizle çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerine yer verdi. 

ABDnin çekilme kararının perde arkası... Erdoğan - Trump görüşmesinde...ABD'nin çekilme kararının perde arkası... Erdoğan - Trump görüşmesinde...

İSRAİL: DEVAM EDECEĞİZ

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin Suriye'den çekilme konusunda kendilerini bilgilendirdiğini ve İsrail'in kendini savunmaya devam edeceğini söyledi.

TRUMP DA TWITTER'DAN DUYURMUŞTU

Beyaz Saray'ın 'çekilme' açıklamasından kısa bir süre önce de ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapmıştı. Trump, "DEAŞ'ı yendik. Başkanlığım süresince Suriye'de olmamızın tek sebebi buydu." ifadelerini kullanmıştı.

ÇAVUŞOĞLU KATAR’DA SURİYE KONUSUNA DEĞİNMİŞTİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçtiğimiz günlerde Katar'da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Suriye'deki son duruma ve Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik yapmayı planladığı harekata ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, "DEAŞ Suriye'de ve Irak'taki en önemli sorunlardan biri. Türkiye'den daha fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getiren ülke de yoktur. Biz 3 bini aşkını Suriye'de, binden fazlasını Irak'ta olmak üzere 4 bini aşkın teröristi etkisiz hale getirdik." demişti.

KAYNAK:HÜRRİYET