Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Büyükelçi Dato Ku Jaafar Ku Shaari, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üye ülkeler arasında yerel para birimlerinin kullanılması fikrinden hareketle D8P Card (paymentcard) geliştirildiğini belirterek, ''Bu kart ile tüm üye ülkeler kendi aralarında yaptığı ticaret ve diğer her türlü alışverişte yerel para birimleri ile ödeme yapabilme imkanına kavuşacak.'' dedi.

D-8 ile Anadolu Ajansı (AA) arasında iş birliği protokolü imza töreni kapsamında İstanbul'a gelen Shaari, AA muhabirine D-8'in 2018 yılı faaliyetleri ve gelecek yıl hayata geçirecekleri havalimanları ağı, vizesiz seyahat ve D8P Card projelerini anlattı.

Shaari, D-8'in, eski Başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın öncülüğünde 1997'de kurulduğunu hatırlatarak, 20 yılda hedefledikleri birçok şeyi gerçekleştirdiklerini söyledi.

D-8'i kurduklarında 20 yıllık özel bir harekât planı hazırladıklarını ifade eden Shaari, ''2018 yılı sonu itibarıyla üye ülkeler olarak özellikle 6 önemli konuda birlikte çalıştık. Ticaret endüstrisi, tarım, gıda güvenliği, ulaşım, enerji ve turizm gibi alanlarda üye devletlerle bakanlar seviyesinde birçok toplantı yaptık ve çok başarılı çalışmalara imza attık. Eksik kalan alanlarda bitirmemiz gereken birtakım konular var. Onlar üzerinde de çalışmalar yapıp bir an önce sonuca bağlamak istiyoruz. 2019 yılında üye ülkeler arasında özellikle enerji sektöründe iş birliğini çok ciddi şekilde hedefliyoruz. Enerji kaynaklarının üye ülkelere dağıtılması ve iletilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor.'' diye konuştu.

Sivil havacılık ve deniz yolu taşımacılığı konularında birtakım çalışmalar yapmayı planladıkları bilgisini paylaşan Shaari, şu bilgileri verdi:

"Turizm, çalışma yapmayı planladığımız potansiyel alanlardan birisi. Umuyoruz ki 2019'da,imzaladığımız Tercihli Ticaret Anlaşması/PreferantialTradeAgreement' (PTA) doğrultusunda meyvelerini toplarız. Ayrıca üye devletler arasında varılan gümrük anlaşmasıyla da bu tercihli ticaret faaliyetlerinin devam etmesini istiyoruz. 2018 yılında genel sekreterlik görevini almış biri olarak, geçen yıl yaptığımız faaliyetleri, girişimleri, 2019 yılında birçok alana yayarak genişletmeyi planlıyoruz.

2018'de bunu kısmen başarabildiğimizi düşünüyorum. Geçen yıl 3 Kasım'da konu ile ilgili odalar birliği kurduk. Şu an bu birlik kendi genel kurulunu kurdu. TOBB çok fikir ve strateji ile geldi. Bu birlik ilk zirve toplantısını Malezya’da yapmaya karar verdi. Biz bu birliğe 'endüstriyel sanayi anlaşması' diyoruz. Örneğin, bakım, onarım ve modifikasyon merkezi olan ve Türk Hava Yolları'na bağlı TurkishTechnic Şirketi ile bu alanda bazı çalışmalar yapmaya başladık bile. Bunun ile birlikte üye ülkelerde bulunan diğer şirketler de her konuda fikir üreterek kurulacak olan bölgelerde teknolojik çalışmalara katılabilecek."