Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe ile 1967 yılında evlenen Fransız asıllı Prens Henrik, hastaneden taburcu edilmesinin ardından Fredensborg Sarayı’nda 84 yaşında hayatını kaybetti.

Kraliyet Basın Bürosundan yapılan açıklamada, salı akşamı yaşamını yitiren Prens’in son anlarında yanında eşi Kraliçe 2. Margrethe ile oğulları Veliaht Prens Frederik ve Prens Joachim’in olduğu duyuruldu.

Ocak ayının başlarında Mısır’da bulunan Prens Henrik, yaşadığı rahatsızlığın ardından Danimarka’ya getirilmişti. Kraliyet Basın Bürosunca daha önce verilen bilgide Prens Henrik’in akciğerinde iyi huylu tümör olduğu açıklanmıştı. Kraliyet Hastanesi Rigshospitalet’te 28 Ocak’ta tedavi altına alınan Prens Henrik, dün taburcu edilmişti.

Konuya ilişkin Kraliyet Basın Bürosundan yapılan açıklamada, Prens’in son günlerini yaşamak üzere Fredensborg Sarayı’na götürüldüğü kaydedilmişti.

1934’de Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat adıyla, Fransa’nın Bordeaux kenti yakınlarında doğan Henrik, Londra’da diplomat olarak görev yaparken Margrethe ile tanıştı. İsmini Henrik olarak değiştirdikten sonra Margrethe ile evlenen prens, Fransız vatandaşlığından da feragat ederek Danimarka vatandaşlığına geçti.

1967’de Kraliçe Margrethe ile hayatını birleştiren 83 yaşındaki Henrik, evliliğin ardından ‘prens’ ünvanı almıştı. Ancak aradan geçen yıllarda, Henrik defalarca kez ‘kral’ olmak istediğini söylese de bu ünvanı alamadı.

Geçtiğimiz yıl emekli olan ve prens ünvanından vazgeçtiğini açıklayan Henrik, o günden bu yana çok az resmi etkinliğe katıldı. Henrik, eşiyle resmi olarak halen evliliği sürse bile, zamanının büyük bir bölümünü Fransa’da bulunan üzüm bağında geçiriyordu.