TC Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin Türkiye'yi hedef alan yaptırım kararlarına karşı Fransa ve Türkiye olarak ortak hareket etme kararı aldıklarını belirtti.
Albayrak, Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldiği Fransa Ekonomi ve Maliye Bakanı Bruno Le Maire ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Çok sıcak bir davet sonucu, çok sıcak bir Fransa seyahati gerçekleştirdiklerini ifade eden Albayrak, “Dostum Bruno (Le Maire) ile önce baş başa, sonra heyetler arası çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizde ana gündem maddesi, ABD tarafından, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere son dönemde alınan ticari yaptırım kararlarını hususi olarak, detaylı bir şekilde ele aldık. Türkiye olarak çok açık ve net olarak, siyasi motivasyonlarla atılan bu adımların sadece küresel finansal sistemi değil, küresel ticareti, bölgesel istikrarı etkileyecek, çok büyük ve öngörülemez başka büyük sorunları da ortaya koyabileceğini düşünüyoruz.” dedi.
ABD'nin diğer ülkelere yönelik son dönemdeki yaklaşımının olası sonuçlarına işaret eden Albayrak, "Bu yaklaşım, küresel finansal sistemi, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine darbe vurmakla kalmayacak, bölgesel istikrara vereceği zararla, terörün, mülteci krizinin de beslendiği, kaotik problemlere de maalesef katkı sağlayacaktır." uyarısında bulundu.
"İşte bugün burada, hakikaten iki müttefik ülke olarak, bu tabloya ve bu atılan adımlara karşı ortak hareket etme kararı aldık. Fransa, bu sağlıksız yaklaşıma karşı önemli bir duruş ortaya koydu." diyen Albayrak, Fransa'nın bölgesel ve küresel ekonomiyi veya Türkiye ekonomisini hedef alan bu yaptırımlar karşısında, tarihsel dostluğa yakışır bir duruş sergilediğini söyledi.
Albayrak, görüşmede, Fransa ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirme ve ticaret hacmini 14 milyar avrodan 20 milyar avroya çıkarma konusunda daha önce belirlenen hedefe dair görüşlerini dile getirdiklerini belirtti.
ABD tarafından atılan adımların, tüm müttefikler nezdinde yalnızlaştırıcı adımlar olduğunu vurgulayan Albayrak, “Dolar, küresel ticarette, geçtiğimiz toplantıda da ifade ettiğim gibi, güvenilir bir enstrüman olma özelliğini maalesef kaybediyor.” diye konuştu.
Dünyanın bu durum karşısında ortak akıl ve ortak yaklaşımla ilerlemesinden başka çözüm yolu görmediğinin altını çizen Albayrak, ülkelerin artık ekonomi ile ilgili atacakları adımlarda yeni yöntemler ve yeni iş birlikleri hedefiyle faaliyetlere giriştiklerini kaydetti.
Albayrak, bu noktada AB ile Türkiye’nin avro ile geçekleştirdiği ticareti daha ileri bir seviyeye taşıma konusunda çabalarda bulunduğunu belirtti. Albayrak şöyle devam etti:
“Özellikle sayın dostumla bugün sadece enerji ve tarım alanında değil, savunma sanayisi, yüksek teknoloji alanlarında, iki ülke arasında iş birliği noktasında farklı sektörlerde de bunu nasıl geliştirebiliriz, onları da konuştuk. Bunun yanında finansal alanda, bankacılık, sigortacılık sektöründe, birçok çerçevede geliştirilebilecek iş birliği alanlarının yararlı olacağını düşünüyoruz.”
TC HAZİNE VE MALİYE BAKANI BERAT ALBAYRAK: "ORTAK HAREKET ETME KARARI ALDIK"

YORUM EKLE
1
LÜBNAN "YAHUDİ ULUS DEVLETİ" YASASINI...
2
HOLLANDA VE KUVEYT'TEN ARAKAN AÇIKLAMASI
3
EKONOMİ VE ENERJİ BAKANLIĞI'NDAN AKARYAKIT...
4
5. GELENEKSEL VERİGO FESTİVALİ 8-9 EYLÜL’DE...
5
“HÜKÜMETİN UZLAŞARAK ALMADIĞI HİÇ BİR TEDBİR...
6
YEMEN'DE DANG HUMMASINA KARŞI ACİL ÖNLEM PLANI
7
IRAK'TA MECLİS İÇİN "BÜYÜK KOALİSYON"...
8
ABD VE MEKSİKA TİCARET MÜZAKERELERİNDE ANLAŞMAYA...
9
MERKEL VE TRUMP TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
10
TRUMP'TAN MCCAIN'E "SAYGI" AÇIKLAMASI
SON DAKİKA HABERLERİ
Lefkoşa
KIZILBAŞ ECZANESİ
Tel: 03922253259
Lefkoşa
BALIN ECZANESİ
Tel: 0392 223 18 13
Lefkoşa
ÖZÜN ECZANESİ
Tel: 03922241210
Girne
PINAR KEKLİK ECZANESİ
Tel: 05338575494
Girne
ZİYA SENCER ECZANESİ
Tel: 0392 815 46 11
Gazimağusa
AYBENK ECZANESİ
Tel: 03923651011
Gazimağusa
ÇİSE SEZEREL ECZANESİ
Tel: 03923663915
Güzelyurt
UYUMSAL ECZANESİ
Tel: 03927143005
İskele
GÖKBERK ALP YAKAR ECZANESİ
Tel: 05391099577
Üst Mesarya
SERDARLI ECZANESİ
Tel: 03923767006
Alt Mesarya
HOCANIN ECZANESİ
Tel: 03923978222
Karpaz
OLGUN KAHYAOĞLU ECZANESİ
Tel: 0533 849 99 46
Karpaz
SAKINER ECZANESİ
Tel: 03923744356
Lefke
ENVER POLİLİ ECZANESİ
Tel: 0392 727 76 46
SIRADAKİ HABER