Almanya ile Fransa arasında yeni bir dostluk ve işbirliği anlaşması imzalandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Merkel'in katıldıkları imza töreni Aachen'da yapıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Aachen'da imzalanan Fransa ile Almanya arasındaki yeni dostluk anlaşmasının artan popülizm ve milliyetçiliğe verilmiş ortak cevapları olduğunu söyledi. Başbakan Merkel imza törenindeki konuşmasında "özel zamanlarda kararlı, açık, ileriye yönelik ve yanlış anlamaya yer vermeyecek tepkilere ihtiyaç olduğunu" belirtti.

MERKEL: AVRUPA ORDUSU'NUN İLK ADIMI

Aachen kentinde tarihi Belediye Sarayı’nda düzenlenen törende konuşan Merkel, "İçinde bulunduğumuz dönem 56 yıl öncesinden çok farklı ve yeni yaklaşımlar gerektiriyor" şeklinde görüş belirtti ve "Almanya ile Fransa önümüzde bulunan zorluklara karşı el ele hareket etme kararı aldılar. Ülkelerimizin savunma, eğitim, teknoloji ve ekonomi politikalarında ortak bir yol izlemeleri, geleceğimiz açısından kaçınılmaz bir gereklilik" dedi.

Merkel, iki ülkeden birinin saldırıya uğraması durumunda diğerinin hemen devreye gireceğini de belirtirken anlaşmayı, planlanan Avrupa Ordusu'nun ilk adımı olarak niteledi.

MACRON: AVRUPA ORTAK VATANIMIZ

Merkel'den sonra söz alan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Aachen'de imzaladıkları anlaşmanın Avrupa birleşme sürecine ivme kazandıracağını söyledi. Macron, Fransa ve AB’yi aynı şekilde sevmenin bir çelişki olmadığını belirterek, "Fransa anavatanım, Avrupa ise ortak vatanımız" şeklinde konuştu.

AB’nin bir ‘demokrasi projesi’ olduğunu söyleyen Macron, Elysee Anlaşması'nın yenilenmesiyle, "Avrupa, dünyadaki yeni fırtınalara karşı halklarımızın koruma kalkanı olacak" dedi.

1963 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ve Almanya Başbakanı Konrad Adenauer'in imzaladıkları Elysee Antlaşması'nı tamamlayıcı nitelikteki 28 maddeli yeni dostluk anlaşması ekonomi, savunma ve Avrupa politikalarındaki ikili işbirliğinin artırılmasını öngörüyor. Bürokratik engellerden arındırılmış "Fransız-Alman ortak ekonomik bölgesi" oluşturulması, silah ihracatında ortak kuralların belirlenmesi, halklar arasındaki ilişki ve ortak inisiyatiflerle şehir kardeşliğinin teşviki için bir fon kurulması da anlaşmada yer alıyor.

Yeni Elysee Antlaşması'nın imza töreni sırasında Aachen'ddaki tarihi belediye binası önünde 120 dolayında Sarı Yelekli protesto gösterisi yaptı. Göstericiler, kiraların düşürülmesini ve sosyal adaletin sağlanmasını talep ettiler. Polis gösteriye katılanların çoğunluğunu Almanların oluşturduğunu açıkladı.

Eylemleriyle Fransa'yı krize sürükleyen Sarı Yelekliler hareketi Paris hükümetinin reform politikasına karşı çıkıyor ve Macron'un cumhurbaşkanlığından istifasını talep ediyor.