Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge içerisinde, 2019 yılında yapılacak çalışmalara fren basılacağı belirtildi. 

Kathimerini gazetesi “2019 Yılı İçin MEB’teki Çalışmalara Fren” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği “MEB” içerisindeki 10’uncu parseldeki ilk sondaj çalışmalarının tamamlanması beklenirken, 2019 yılının, MEB içerisindeki çalışmaların azaltılacağı yıl olacağını yazdı. 

Gazete, Exxon Mobil tarafından, 10’uncu parselde planlanan ikinci sondajın haricinde 2019’un, enerji açısından sükûnet yılı olacağını ve bunun, gerek teknokrat gerekse siyasi düzeyde yoruma açık bir gelişme olduğuna da dikkat çekti. 

Takip edilen moratoryuma ilişkin gerekçenin, şirketlerin planlamalarına atıfta bulunduğunu yazan gazete 10’uncu parseldeki 2’nci sondajın, 2019 yılı sonu ve 2020 yılı başlarında yapılmasının beklendiğini yazdı. 

Gazete, aynı haberde, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki 3’üncü parselde yaşananların benzerinin yaşanmasının, hükümeti düşündürdüğünü savundu. Habere göre, hükümet kaynakları gazeteye yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi için en kötü gelişmenin, böylesi bir olayın tekrarlanması olduğunu belirtti.  

Aynı kaynaklar, Exxon Mobil’in sondajlarının başarılı olduğu sürece MEB içerisindeki faaliyetlerin, ticari hale getirilmiş yataklar tespit edilen parsellere yoğunlaşması ve bunlarla sınırlı kalması gerektiğini ifade etti. 

10’UNCU PARSELDEKİ İLK SONDAJ SONUCU 

Gazete, aynı haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki 10’uncu parseldeki, Exxon Mobil tarafından “Delfini” hedefinde yürütülen çalışmalara ilişkin resmi açıklamaların önümüzdeki on gün içerisinde yapılmasının beklendiğini yazdı.

TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ

Fileleftheros gazetesi, “Türkiye’den Sıkı Baskı” başlıklı haberinde, Ankara’nın Güney Kıbrıs’ın tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki sondaj çalışmalarının sonuçlarını bekleyerek,  gerginlik ipini kesme niyetinde olmaksızın, germeyi sürdürdüğünü iddia etti. 

Gazete, şu andaki Türk taktiğinin bölgeleri grileştirerek ve tehdit söylemini artırarak  Ege’den Kıbrıs’a kadar tartışmalı ortamı muhafaza etmek olduğunu ileri sürdü. 

Gazete, Exxon Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumunun gelişim halindeki sondajlarının ötesinde, önümüzdeki 10-12 ay içerisinde Total ve ENI şirketleri tarafından da sondajların yapılmasının söz konusu olduğunu anımsattı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın, tüm Türk faaliyetlerini yakından takip ettiğini yazan gazete, Türk faaliyetlerinin, ABD ve Fransa gibi ülkeler tarafından da takip edildiğini, Ocak ayı sonunda Kıbrıs’a gelmesi beklenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, ikili düzeyde, enerji güvenliği konularını ele alacağını belirtti. 

Gazete, Macron’un AB üyesi 7 Akdeniz ülkesinin oluşturduğu Med 7 toplantısı için adaya geleceğini de anımsattı. 

Gazete aynı haberde, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisindeki “Afrodit” yatağındaki doğal gazın Mısır’a taşınmasına ilişkin anlaşmaya da önümüzdeki dönemde varılmasının beklendiğini yazdı.

Habere göre, varılacak anlaşmada, çalışmanın hayata geçirilmesine ilişkin zaman takvimi de belirlenecek. 

“KALİPSO, 4’ÜNCÜ BÜYÜK YATAK”

Fileleftheros gazetesi “Doğu Akdeniz Hidrokarbon Deposu” başlıklı haberinde, 6’ncı parselde bulunan “Kalipso” yatağındaki minimum 3.7 trilyon ayak küplük doğal gazın, 2018 yılında keşfedilen dördüncü büyük yatak olduğunu belirtti. 

Gazete resmi olarak duymayı bekledikleri miktarın daha büyük olması durumunda, bir diğer deyişle 4.2 trilyon ayak küp doğal gaz olması halinde, 2018 yılında keşfedilen üçüncü büyük yatak olacağına dikkat çekti. 

Doğu Akdeniz’de Mısır, İsrail, Lübnan ve Güney Kıbrıs’ta 2002 yılından bu yana yapılan çalışmalarda, 79 trilyon ayak küp hidrokarbon tespit edildiğini yazan gazete, en büyük yatakların ise 79 trilyon ayak küpten 52 trilyon ayak küpün toplandığı “Zhor” ve “Leviathan” yatakları olduğunu belirtti. 

Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “MEB” içerisinde son 8 senede 7 sondaj çalışmasının yapıldığını; bugünlerde ise 8’incisinin tamamlanacağını anımsatan gazete, gelecek iki yıl içerisinde “MEB”te 6 tane daha sondajın yapılmasının beklendiğini yazdı. 

Bir sonraki sondajın başlamasının an meselesi olduğunu yazan gazete, Exxon Mobil-Qatar Petroleum konsorsiyumunun Delfini-1 hedefinin hemen ardından, 10’uncu parseldeki “Glafkos” hedefinde çalışmalara başlayacağını belirtti. 

“DOĞAL GAZDAN FAYDALANILMASI KONUSU” 

Öte yandan, Haravgi gazetesi “Doğal Gazdan Faydalanma… Amaç İmaj Yaratma” başlıklı yorumsal haberinde, Anastasiadis-DİSİ hükümetinin 6 yıllık döneminde Güney Kıbrıs’ın, tespit edilen hidrokarbon yataklarından bir ayak küp bile doğal gazdan faydalanmadığına dikkat çekti. 

Gazete, bu konudaki yorumsal haberinde, daha önce Enerji Bakanlığı yapmış AKEL Avrupa Parlamentsou üyesi Neoklis Silikiotis ile DİSİ Milletvekili Andreas Kiprianu’nun görüşlerine başvurdu. 

Habere göre, Silikoitis, doğal gaz sıvılaştırma terminaline ilişkin incelemenin yapılması konusunda telkinde bulunurken, DİSİ Milletvekili Andreas Kiprianu, doğal gazın değerlendirilmesinin hala bahis olarak kalmaya devam ettiğini kabul etti. 

Silikiotis, East Med boru hattı konusunda ise hükümet kanadı tarafından imaj yaratma oyunu oynandığına işaret ederek, bu konuda henüz bir anlaşmanın, siyasi anlaşmanın dahi bulunmadığını, sadece anlaşmaya varılması yönünde siyasi iradenin bulunduğunu ifade etti. 

Kiprianu ise East Med’in, Avrupa’nın enerji güvenliğine yönelik bugünkü mevcut durumdan kaynaklanan tekelden kurtulma çabası olduğunu belirtti.