Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin Fatih sondaj gemisini gönderdiği Doğu Akdeniz’de sondaja başlamasını engellemek için AB’dan fiili destek arayışına girdiği ve Türkiye ile Rusya’ya uygulanan türde yaptırımlar uygulaması konusunda Avrupalı ortaklarının nabzını tutacağı haber verildi.

Politis’in “AB’nin Özlü Müdahelesi İçin Taahhüt Arıyor” başlıklı manşet haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis bugün Romanya’daki gayrı resmi Avrupa Konseyi toplantısında Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’tan, Türkiye’nin sondaja başlamasını engelleyecek şekilde net ve baskıcı bir mesaj elde etmeyi hedefliyor. Ardından da AB’nin,  sondaja başlaması halinde Türkiye’ye, daha önce Rusya’ya uyguladıklarına benzer yaptırımlar uygulaması konusunda ortaklarının nabzını yoklayacak.

Gazete, iç sayfasında detaylandırdığı haberinde Avrupa Konseyi’nden bağlayıcı bir karar çıkarmasının beklenmediğini ancak olası bir desteğin, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin dile getirdiği Türkiye’nin eylemlerine cevap nitelikli somut önlemlere dökülüp dökülemeyeceğini ortaya koyacak ilk nabız yoklama olacağını belirtti.

Habere göre, Anastasiadis, Avrupalı ortaklarına, Doğu Akdeniz’de cereyan edenlerle ilgi bilgi verecek. Bu çerçevede önlem alınması olasılığına da atıf yapması bekleniyor. Ancak esas nabız yoklamayı AB içerisindeki önemli ülkelerin liderleriyle gerçekleştireceği ikili görüşmelerde yapacak. Anastasiadis, Avrupa Halk Partisi çalışmalarına da katılarak Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri anlatarak destek arayacak.

Gazete, Anastasiadis’in görüşeceği isimler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Bulgaristan Başbakanı Boiko Borisov ve İrlanda Başbakanı Leo Varadkar olduğunu yazdı.

Habere göre, AB içerisindeki güçlü ülkelerin tavırlarını değiştirmemeleri nedeniyle Türkiye-AB gümrük birliğinin geliştirilmesinin engellenmesi zor görünüyor. Bu nedenle Anastasiadis’in Türkiye’nin üyelik öncesi ödenekleri, vize serbestisinin engellenmesi ve 2014’te Rusya’ya uygulan türde yaptırımlar uygulanması konularında nabız tutması bekleniyor.

“HEM GÖRMEZDEN GELİYOR HEM MEYDAN OKUYOR”

Alihtia, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine uluslararası toplumdan gelen sözlü eleştirileri blöf olarak niteleyerek, ikinci sondaj gemisinin de bölgeye gönderileceği açıklamasını “Hem Görmezden Geliyor, Hem Meydan Okuyor” başlığıyla manşete çekti.

Rum muhalefet partilerinin son günlerde Anastasiadis’e, Avrupa’nın geriye kalan liderlerini, siyasi açıklamaları dışında Türkiye’ye ekonomik bedel yaratacak yaptırımlar uygulamaya ikna etme çağrısı yaptıklarını hatırlatan gazete, “ancak bu oldukça zor addediliyor, bu nedenle hükümet yaptırımlar konusunda ses tonunu düşük tutuyor” ifadesini kullandı.

Gazete, Anastasiadis’in  dün Romanya’ya hareketi öncesinde Başkanlık Sarayı’ndan çıkışında “Hedefim, üye ülke 27 liderine  durumu, yani uluslar arası hukukun Türkiye tarafından çiğnendiğini anlatmaktır. Bunun dışında Perşembe günü söyleyecek daha çok şeyimiz olacak” dediğine dikkat çekti.

Habere göre, Rum Başkanlık Sarayı’ndan dün yapılan açıklamada da yaptırımlardan söz edilmiyor. Gayrı resmi konsey toplantısı sırasında Anastaiadis’in Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki son eylemlerini anlatacağı ve AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağı kaydedildi.

“TÜRK SAVAŞ GEMİLERİ BÖLGEDE HABERİ FAKE”

Politis “S. Angelidis ve E. Apostolakis’ten Soğukkanlılık… Türk Gemileri Konusunda Fake ‘Savaş’…Yunanistan ve Kıbrıs Durumu Ciddiyetle Göğüslüyor” başlığıyla birinci sayfasından aktardığı haberinde ise,  Rus haber ajansı Sputnik Türkçe servisinin yayınladığı, Yunanistan ve Rum medyalarının da aktardığı bir haberin savaş ortamı yaratmaya yettiğine dikkat çekti.

Rum ve Yunan Savunma bakanlığı kaynaklarının, Türk savaş gemileri ve denizaltılarının Girne ve Gazimağusa’ya geldiğine dair haberi yalanlayarak, “sahte haber ile hibrit savaş örneği” diye nitelediklerini yazan gazete, bütün bunların, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis’in Güney Kıbrıs’ı ziyareti sırasında cereyan ettiğine dikkat çekti.

Habere göre, Apostolakis ve Angelidis ortak açıklamalarında, Rum ve Yunan hükümetlerinin, Fatih’in bölgedeki mevcudiyetiyle meydana gelen gerginliğin tırmandırılmasına katkı koymayacağını söyledi.

Haberi iç sayfasında detaylandıran gazete, Apostolakis’in dün sabah Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Angelidis ile bir araya geldiğini, ardından da 5’inci Rum-Yunan Savunma Konseyi toplantısına geçildiğini yazdı.

Habere göre, Apostolakis’le birlikte basının karşısına çıkan Angelidis “Yunanistan’la eşgüdüm içerisinde ve Türkiye’ye net mesajlar veren dost ülkelerin desteğiyle durumu soğukkanlı göğüslüyoruz” ifadesini kullandı. Apostolakis ise “Atina, gerek Kıbrıs’la, gerek AB’deki ortaklarımız ve müttefiklerimizle bundan sonraki eylemler konusunda eşgüdüm içerisinde” dedi.

Fileleftheros’un “Tehditlere Karşı Soğukkanlı ve Makul Tavır.. Kıbrıs ve Yunanistan Savunma Bakanları Bölgede Şekillenen Durumu Değerlendirdi” başlıklı haberine göre, Güney Kıbrıs’ın “soğukkanlı ve makul tavrını alkışladığını” söyleyen Apostolakis, bundan sonraki eylemler için Rum Yönetimi ve Avrupalı ortaklarıyla eşgüdüm içerisinde olduğunu kaydetti.

Habere göre, Savvas Angelidis ile görüşmelerinde, Rum-Yunan silahlı kuvvetlerinin eşgüdüm ve sinerjisinin sürekli gelişmekte olduğu saptamasında bulunduklarını anlatan Apostolakis, “Önemli sayıda ortak faaliyeti tamamladık. Bu stratejik  işbirliğini yükselten ve etkinliğimizi geliştiren kararları hayata geçirmeye başladık” dedi.

Savvas Angelidis ise Fatih’in sözde Rum “MEB’ini istila ettiğini” iddia ettiği açıklamasında Türkiye’yi “uluslar arası hukuku” ve Rum Yönetimi’nin sözde “egemenlik haklarını benzeri görülmemiş şekilde ihlal etmekle” suçladı. 

“SOĞUKKANLILIĞIMIZ ACİZLİK OLARAK ALGILANMAMALI….”

Angelidis, şunları söyledi:

 “Soğukkanlılık taktiğimizle, bölgede gerilimi gündeme getirecek eylemlere sürüklenmemiz söz konusu değil. Türkiye ezelden beridir istikrarsızlaşmamız için bunun olmasını istiyor.  Ancak bu soğukkanlılığımız, acizlik olarak da algılanmamalıdır. Gerek Yunanistan’la, gerek AB ile gerek güçlü dostumuz olan üçüncü ülkelerle eşgüdüm mesajımız verilmiştir”

Aynı gazete “Türk Tehditleri Fransızların Planlarını Bozmadı” başlıklı manşet haberinde, Paris’e günübirlik ziyarette bulunan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin Rum Yönetimi’nin enerji programlarını olumsuz etkilemediği mesajını aldığını yazdı.

LAVROV GELECEK AMA NE ZAMAN BELLİ DEĞİL

Alihtia “Lavrov Geliyor Ama Ne Zaman Bilinmiyor” başlıklı haberinde ise Rusya’nın Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Stanislav Osatchiy’in dün Rum Haber Ajansı’na, Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un, ikili anlaşmalara imza atmak üzere Güney Kıbrıs’a gitmeyi planladığını açıkladığını ancak bu ziyaret zamanının henüz netleştirilmediğine dikkat çekerek, “umarım bu yıl içerisinde gerçekleşir” dediğini yazdı.

Habere göre, Osatchiy, Lavrov’un ilk andan itibaren Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri hakkında bilgilendirildiğini ve bu konuda Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile direkt irtibat içerisinde olduğunu belirtti.

Ülkesinin, Doğu Akdeniz’de gelişen bu son durum nedeniyle Türkiye’ye müdahale etmek niyetinde olup olmadığı sorulan Osadchiy, ülkesinin, Rum Yönetimi ne zaman Türkiye’ye bir şey iletmesini istese, bunu yaptığını hatırlattı. Rusya’nın hem Rum Yönetimi’yle, hem de Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olduğunu belirterek “Bu Kıbrıslılar için iyi bir şey” ifadesini kullandı.

TOTAL’DEN 2, 3 VE 9 NUMARALI PARSELLERDE ARAŞTIRMA

Fileleftheros Fransa’nın 2019-2020 döneminde 4 parselde  araştırma yapacağını, bunun paralelinde 5’inci sondaja başlayacağını belirtirken TOTAL’in 2, 3 ve 9’uncu parsellerde araştırmalara başlayacağını önümüzdeki günlerde ilan etmesinin beklendiği, 7’nci parselle ilgili hareketlenme de beklendiği  bilgisini paylaştı.

Habere göre, Fransa’da, TOTAL Kuzey Afrika ve Ortadoğu Başkan Yardımcısı Elias Kassis ile TOTAL’in Doğu Akdeniz’de gelecekte yapacaklarına ilişkin planlarını görüşen Hristodulidis, Fransız dengi Jean-Yves Le Drian’la da Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini ele aldı. Görüşmede, AB çerçevesinde, Lizbon Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri ve Avrupa Konseyi’nin Mart 2018 kararları ile Türkiye-AB Katılım Konseyi çerçevesindeki ortak tezler tahtında top yükün tepki yöntemleri masaya yatırıldı. Masada, iki ülkenin savunma ve güvenlik alanlarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi de vardı.

İTALYA BORU HATTINI İSTEMİYOR

Gazete haberinin “İtalya, Boru Hattını İstemiyor” başlığıyla ayırdığı bölümünde İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin açıklamalarına yer verdi. Conte’un, doğal gazı Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya taşımak için yapılması planlanan EastMed boru hattının son bölümü “Poseidon” boru hattının inşasına dair “ülkem, hattın topraklarına inşa edilmesine hazır değil” açıklamasından sonra EastMed projesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekeceğine dikkat çekildi.

Haberde, “Poseidon”un, Azerbaycan gazını Balkanlar üzerinden Avrupa’ya taşıyan TAP (Trans Adriatic Pipeline) boru hattına bağlanabilecek bir hat olacağını hatırlattı.

Gazete, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Ulusal Birlik Partisi Başkanı Ersin Tatar’ın Rum Yönetimi’ne yönelik eleştiri açıklamalarını Kıbrıs Türk basınından alıntılayarak “Bizi İstila ve Yağmalama İle Suçluyorlar… Özersay ve Tatar’tan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Saldırı” başlığıyla okurlarına aktardı.

Haravgi ise “Özersay ve Tatar, Kıbrıslı Türklerin Haklarının Gasp Edildiğinden Söz Ediyor… ‘Kıbrıslı Rumların Fatih’in Personelini Tutuklama Hareketlerinin Hiçbir Değeri Yok”  başlığıyla aktardı.