Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında yarın İsrail’in Beerşeba kentinde, Amerika’nın da katılımıyla üçlü bir zirve toplantısı yapılacağı haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “ABD’nin Varlığıyla Üçlü Zirve- Enerji ve Güvenlik İsrail’deki Zirvenin Gündeminin Üst Sıralarında Olacak” başlığıyla yayımladığı haberinde, Kıbrıs sorunu ve enerji konularının gündemin üst sıralarında bulunacağı toplantıda, bölgesel gelişmeler, Orta Doğu, araştırma ve inovasyon, eğitim, turizm, iletişim, tarım, siber savunma vb konuların da ele alınacağını yazdı.

Üç ülkenin liderlerinin katılacağı üçlü zirvede, ikili ve üçlü karşılıklı anlayış memorandumları imzalanacağı, aynı zamanda üç ülkenin liderlerinin zirvenin ardından basına açıklamalarda bulunacağı da belirtildi.

Üçlü zirvede ilk kez Amerika’nın da temsil edileceğini ve Amerika’nın Doğu Akdeniz’deki enerji konularına olan ilgisini gizlemediğini yazan gazete, “hükümet kaynaklarından elde edinilen bilgilerin”, ABD’nin İsrail’deki toplantıda ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ya da İsrail’deki ABD Büyükelçisi tarafından temsil edileceği şeklinde olduğunu iletti.

Gazete, ABD’nin zirvedeki varlığının, Doğu Akdeniz ve Ege’deki ileri sürülen Türk kışkırtmaları aynı zamanda ABD-Türkiye ilişkilerinin sınanması açısından önemli olduğunu da ileri sürdü.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipra’la birlikte zirveye katılmak için bu akşam İsrail’e gideceğini haber veren gazete, Anastasiadis’e İsrail ziyaretinde, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis, Ulaştırma, İletişi ve Bayındırlık Bakanı Vasiliki Anastasiadi, Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ve Başkanlık Müsteşarı Vasilis Palmas’ın eşlik edeceğini belirtti.

Zirve toplantısının yarın sabah liderler arasında baş başa yapılacak ikili görüşmelerle başlayacağını ve ardından liderler arasında baş başa yapılacak üçlü görüşmeye geçileceğini kaydeden gazete, daha sonra da üç ülke heyetleri arasında genişletilmiş görüşmeler yapılacağını bildirdi.

Yapılacak açıklamaların ardından İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun liderler ve heyetleri onuruna bir yemek vereceğini kaydeden gazete, Anastasiadis’in yarın gece Güney Kıbrıs’a dönmesinin beklendiğini ekledi.

METEOROLOJİ DAİRELERİ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ

Öte yandan Politis gazetesi, yarınki zirve çerçevesinde imzalanacak anlaşmaların birinin Kıbrıs Rum Meteoroloji Dairesi ile İsrail Meteoroloji Dairesi arasındaki teknik iş birliğiyle alakalı olduğunu ve Rum Bakanlar Kurulunun dün bu anlaşmanın imzalanmasını onayladığını yazdı.

İmzalanacak anlaşma temelinde, Meteoroloji Dairesi’nin, entegre sayısal atmosferik hava tahmini modeline erişebileceğini kaydeden gazete, dairenin ayrıca Doğu Akdeniz’de, denizin durumu ve rüzgâr tahminiyle ilgili modele de erişebileceğini ifade etti.

Bunun MEB’deki çalışmaların güvenliği aynı zamanda arama-kurtarma için oldukça önemli olduğunu kaydeden gazete, Rum meteorologların, bilgi sistemlerinin siber güvenliği konusunda teknik bilgi edineceklerini de ekledi.

Editör: TE Bilisim