Kıbrıs konusunda hareketli bir haftaya giriliyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis yarın görüşecek.

Mevcut durum ve çözüm önerilerini Euronews’e değerlendiren Rum lider, adanın doğal zenginliklerinin paylaşımının 4’e 1 nüfus oranı üzerinden yapılması teklifini yineledi.

Anastasiadis, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un adayı ziyaret amacının, mevcut aşamada çözüm için müzakereleri yeniden başlatma konusunda gerçekçi bir altyapı olup olmadığını gözlemlemek olduğunu anımsatarak, “O, yeni bir müzakereye oturulması için uygun şartların çerçevesini belirlemekle görevli” dedi.

Crans – Montana’da sonuç alınamadığını ifade eden Rum lider, “Bu kez ne farklı olur bilmiyorum, ama umut etmek istiyorum” diyerek, iki tarafı da kapsayan bir önerisi olduğunu kaydetti.

Böylelikle, çoğunluğun haklarını kötüye kullanacağından ve ötekileştirileceklerinden korktuğunu belirttiği Kıbrıslı Türklere bunun olmayacağı garantisini verebileceklerini iddia eden Anastasiadis, Rum halkının da Kıbrıslı Türklerin, merkezi devletin herhangi bir karar alırken daima en az bir olumlu Türk oyu olması zorunluluğu talebinden endişe duyduğunu ve bunun güvensizlik yarattığını söyledi.

Anastasiadis, “Dolayısıyla her iki tarafın da endişelerini gidermek için, merkezi hükümetin büyük güç ve sorumluluklarda iki devlet arasında görev dağılımı yapması her iki tarafı da rahatlatacak. Böylece günlük hayatlarına kimsenin müdahale etmeyeceğini anlayan Kıbrıs Türkleri olumlu oy prensibinin sadece merkezi hükümetin toplumlarının çıkarını zedeleyebileceği bir durumda uygulanmasını kabul edecektir” dedi.

Bu önerinin doğalgaz konusundaki sorunu ortadan kaldırıp kaldıramayacağına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Rum lider, Kıbrıs’ın egemenlik haklarının pazarlık konusu olmadığını iddia etti ve gaz arama sürecinin devam ettiğini belirtti.

Anastasiadis, “Bu yüzden Kıbrıslı Türklere ve Türkiye’ye söylediğim gibi, Kıbrıs Rum kesiminde sahip olunanları kötüye kullanma ya da bunlardan faydalanma konusunda hiçbir soru işareti yoktur. Bir nüfus oranı var, 4’e 1 ve bu orana göre istediğimiz noktaya ulaşabilirsek doğal zenginliğin paylaşımını da bu şekilde yaparız” dedi.

Anastasiadis, Rum yönetiminin Rusya ile yaşadığı kriz ve ABD ordusunun adada konuşlanması durumunda yaşanabilecek jeopolitik oyunları da değerlendirdi.

Söz konusu gerilimin kendileri tarafından yaratılmadığının altını çizen Anastasiadis, bu gereksiz gerginliği tırmandırmak istemediğini ve ortada Kıbrıs’ın askerileştirilmesine dair bir senaryo bulunmadığını belirtti.

“Eğer rahatsız olunması gereken bir şey varsa o da 1974’ten beri Kıbrıs topraklarını yasa dışı olarak işgal eden 36 binden fazla Türk askeri birliğinin varlığıdır” ifadelerini kullanan Rum lider, Rusya’nın bu konudaki müdahalesinin yersiz olduğunu, bunun, Kıbrıs’ta gerçekten olanlarla hiçbir ilgisi bulunmadığını söyledi.

Anastasiadis, AB ülkelerini bölen göç konusuyla ilgili görüşünü de dile getirdi

Editör: TE Bilisim