Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile beraberindeki bakanların Bahreyn’de bir dizi temasta bulunduğu haber verildi.

Alithia gazetesi “Bahreyn’le Yatırım Köprüleri İnşa Ediyorlar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında Bahreyn’de temaslarda bulunan Rum heyetin, Bahreyn’le yatırım köprüleri kurmak istediğini yazdı.

Dünkü temaslardan ortaya çıktığı üzere iki ülke arasındaki işbirliğine dair önemli perspektifler açıldığını yazan gazete, iki ülke heyetlerinin karşılıklı yarar sağlayan anlaşmalara varılması için temaslarını sürdürmelerinin beklendiğini ifade etti.

Bahreyn ziyaretinde Anastasiadis’e eşlik eden bakanların dün akşamüzeri muhataplarıyla görüşmeler yaptıklarını kaydeden gazete, Rum Yönetimi Başkanlığından yapılan açıklamaya dayanarak, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nataşa Pilidu’nun Bahreyn Ticaret ve Petrol bakanlarıyla ayrı ayrı görüştüğünü kaydetti.

Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Bahreyn’le yatırımlar, yatırım fonları, ticaret ve yerel ürünlerin ihraç edilmesi konusunda birçok ortak hedefleri bulunduğunu dile getiren Pilidu, iki ülke arasında en kısa zamanda bir işadamları forumu gerçekleştirilmesini umduklarını söyledi.

Enerji konusunda ise, Rum kesiminin gerek hidrokarbonlar gerekse  elektrik enerjisi konularındaki planlamalarına atıfta bulunan Pilidu, teknolojik bilgi düzeyinde Bahreyn’den öğrenecekleri çok şey bulunduğunu söyledi.

Bahreyn Ticaret Bakanı açıklamasında, Rum Yönetimiyle ticaret alanındaki işbirliğinin daha da güçlenmesini umduklarını belirtirken, petrol bakanı ise açıklamasında, Rum kesiminin çok şey başardığını öne sürdü.

Rum Tarım, Tarımsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Kostas Kadis ise Bahreyn’de muhataplarıyla görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, su kaynaklarının yönetimi konusunda Bahreyn’le işbirliği için karşılıklı ilgileri bulunduğunu belirterek, bu amaca yönelik bir karşılıklı anlayış memorandumu hazırlanacağını söyledi.

Balık yetiştiriciliği, iklim değişimiyle mücadele ve tarım alanında da daha fazla işbirliğinde bulunulması için karşılıklı ilgi bulunduğu da belirtilirken, tarım alanındaki işbirliği için de karşılıklı anlayış memorandumu hazırlanacağı kaydedildi.

Rum Turizm Müsteşarı Savvas Perdios’un ise Bahreyn Turizm Bakanıyla görüştüğünü yazan gazete, Perdios’un, Bahreyn’in, ülkenin ulusal havayoluyla, faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a da genişletme niyeti konusunda memnuniyet belirttiğini iletti.

Perdios, hava taşımacılığı ve turizm alanındaki faktörlerle görüşmeler yapmak için kendisinin bu hafta sonuna kadar Bahreyn’de kalacağını da söyledi.

Haberde, Bahreyn’in ulusal havayolu olan Gulf Air’in, Rum kesimini Avrupa ve muhtemelen Amerika’ya yönelik seferler için bir kavşak olarak kullanma olasılığı üzerinde düşündüğü de belirtildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Bahreyn’e gerçekleştirdiği resmi ziyaretinde, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Khalifa’yla görüşmesi çerçevesinde iki ülke arasında anlaşma ve işbirliği memorandumu imzalandığını da yazan gazete, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis ile Bahreyn Dışişleri Bakanı  Abdullatif bin Rashid Alzayani’nin, iki ülke hükümetleri arasında diplomatik, hususi ve hizmet pasaportlarındaki vizelerin kaldırılmasına ilişkin bir anlaşma imzalandığını belirtti.

Gazete, Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Nataşa Pilidu ile Bahreyn Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı arasında ekonomik ve teknik işbirliği konusunda bir karşılıklı memorandum imzalandığını da ekledi.

Fileleftheros gazetesi ise “Bahreyn’le de Köprüler- Arap Dünyasıyla İşbirliklerinin Güçlenmesi Adımı- Dışişleri Bakanları İşbirliği Memorandumu İmzaladı” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Bahreyn’de, Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Khalifa’yla gerçekleştirdiği görüşmede, Doğu Akdeniz’deki durum ile Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler yanı sıra ticaret, yenilenebilir enerji kaynakları, tarım, ikilim değişikliğiyle mücadele ve AB ile Bahreyn arasındaki ilişkilerle ilgili meselelerin ele alındığını yazdı.

Gazete, Bahreyn Kralının, Anastasiadis onuruna resmi bir yemek verdiğini de ekledi.

Editör: TE Bilisim