Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile şubat ayının ikinci yarısında gerçekleşecek görüşmede taleplerini iki eksende ortaya koyacağı haber verildi.

Rum basınında yer alan haberlere göre Anastaiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan, Guterres Çerçevesine dair tezlerini yazılı sunmasını ve birlikte yakınlaşmalar, anlaşmazlıklar ve yakınlaşma sağlanabilecek noktaların kaydedileceği bir belge hazırlamayı önerecek.

Habere göre, Anastasiadis, beklenen liderler görüşmesinde Guterres çerçevesinin 6 parametresine dair tezlerini yazılı olarak Akıncı’ya sunması önerisini yineleyecek. İkinci hedefin ise iki tarafın yakınlaşmaları, anlaşmazlıkları ve yakınlaşma sağlanabilecek noktaları içerecek bir belge oluşturulması önerisini tekrarlamak olduğu kaydedildi.

Rum basınında yer alan haberlere göre, Rum kaynakları, “İki liderin üç kategorili bir belge hazırlayarak, daha sonra sistemli bir müzakereye oturabilecekleri” görüşünü ortaya koyuyor. Rum hükümet kaynakları, Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferans gerçekleştirilene kadar önümüzdeki aylarda bu prosedürle çalışılabileceğini savunuyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bütün federal organlarda bir olumlu oy talebinin yerine getirilmesi isteğiyle siyasi eşitlik ana talebini sürdürdüğüne işaret ederek, Rum tarafının bunu “başta yakınlaşma olmayan ve sonradan ortaya çıkmış bir talep” gördüğünü kaydeden Rum basını, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve Başbakan Tufan Erhürman’ın dünkü açıklamalarına da yer verdi.

Editör: TE Bilisim