BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar, New York’a gidişi öncesinde dün liderlerle görüştü. Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Barış Gücü’nün varlığının Kıbrıs’ta “barışın sağlayıcısı ve istikrar unsuru olduğu” tezini ilettiği Spehar’ın bu tezi desteklediği ve New York’taki muhataplarına ileteceği görüşünde…

 

Fileleftheros, “UNFICYP’e (BM Kıbrıs Barış Gücü)  Dikkat… Lefkoşa Barış Gücü’nün Görev Süresinin Uzatılacağı Konusunda İyimser” başlığıyla aktardığı haberinde Spehar’ın, Rum tarafının bu tezini paylaştığını ve önümüzdeki günlerde New York’ta yapacağı temaslarda muhataplarına aktaracağını yazdı.

Gazete dünkü görüşmenin, “bu meselede karşılıklı anlayış olduğunu” gösterdiğini, bu nedenle Rum tarafının, BM Güvenlik Konseyi’nin 30 Ocak’taki toplantısından ve Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması kararı alınacağından iyimser olduğuna işaret etti.

Rum tarafının, Barış Gücü’nün görev/yetkilerinde herhangi bir değişiklik beklemediğine işaret eden gazeteye göre görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Spehar’a, “Denya’da cereyan eden olayların, Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki varlığı ve rolünün önemini güçlendirdiği” mesajını verdiğini kaydeden Anastasiadis, “Barış Gücü’nün kalmasının en önemli istikrar ve herhangi istenmeyen bir gelişmenin engellenmesi unsurlarından biri olduğunu Sayın Spehar’ın da benimsediği kanaatini edindim” dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti Sözcü Prodromos Prodromu da Anastaiadis’in, özellikle de müzakerelere geri dönme çabalarının olduğu bir dönemde çatışma ve gerilimlerden kaçınılması için Barış Gücü’nün varlığını sürdürmesini elzem kılan sebepleri anlattığını söyledi.

Rum tarafının bu dönemde yaptığı bütün temaslarda Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması gerektiği argümanını ortaya koyduğunu söyleyen Prodromu, BM’nin de aynı görüşte olduğunu belirterek bunun önemine dikkat çekti.

Anastasiadis-Spehar görüşmesinde Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, Sözcü Prodromos Prodromu da hazır bulundu.

Spehar, Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlık Sarayı’ndan çıkışında yaptığı açıklamada, Anastasiadis ve çalışma arkadaşları ile ABD’ye yapacağı ziyareti ele aldıkları çok iyi bir görüşme yaptıklarını, ABD ziyaretinin çok önemli olacağı görüşünde olduğunu söyledi.

Anastasiadis’in, Genel Sekreter Antonio Guterres’e iletmesi için Spehar’a, müzakere masasına dönmeye hazır olduğu mesajı da verdiği kaydedilen haberde Genel Sekreter’in Kıbrıs için geçici atadığı özel danışmanı Jane Holl Lute’un, Ada’ya gerçekleştirdiği son ziyaretin ardından, referans şartlarını hazırlama aşamasında bulunduğunu ve Şubat başlarında Ada’ya dönmesinin beklendiği de eklendi.

Gazete, Mustafa Akıncı’nın dün Spehar ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı da “Akıncı Müzakereler Mayıs’tan Sonra Diyor… Kıbrıslı Türk Lider Kışkırtıcı Bir Şekilde Rum Tarafına Sorumluluk Yükleme Oyununu Sürdürdü” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Alithia haberi “UNFICYP’in Kalmasını Desteklemeye Gidiyor… Spehar Dün Başkan’ı ve Akıncı’yı Gördü ve Bugün ABD’ye Hareket Ediyor” başlığı altında özetlerken, Haravgi “UNFICYP İçin Çalışma ve Temaslar” başlığıyla aktardı.

(TAK)