Amerikan ExxonMobil şirketine ait araştırma gemilerinden birinin,  Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 10’uncu parselde araştırma yapmak amacıyla, Güney Kıbrıs’a gelmek için dün sabah yola çıktığı belirtildi.

 

Amerikan ExxonMobil şirketine ait araştırma gemilerinden biri, Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki 10’uncu parselde araştırma yapmak amacıyla yola çıktı.

Haravgi gazetesi, geminin, Atina’nın iki limanından küçüğü olan Lavrion’dan ayrılan “Ocean Investigator” araştırma gemisi olduğunu yazdı.  ExxonMobil şirketinin, Ekim ayı için “MEB” içerisindeki 10’uncu parselde sondaj yapacağını anımsattı.

Gazete haberinde ayrıca Türkiye’nin, 10-18 Mart tarihlerini kapsayan, Apostolos Andreas’ın kuzey doğusundan Baf’ın batısına kadar olan deniz bölgesini bağlayan Navtex yayımladığını, bunun, ExxonMobil şirketinin araştırma yapması için Güney Kıbrıs tarafından bağlanan bölgeyle herhangi bir noktasının çakışmadığını da yazdı.

Alithia gazetesi de diplomatik kaynaklara dayanarak, Türkiye’nin, “sözlü tehditlere” karşın, durumun özellikle denizdeki faaliyetlerle, kademeli olarak artırılması girişiminde bulunmayacağını belirtti.

Gazete Ankara’nın, 22-23 Mart’ta yapılacak olan Avrupa Konseyi toplantısı nedeniyle  seviyeyi koruması gerektiğini de savundu. ExxonMobil tarafından kiralanan ikinci geminin ise Hayfa Limanı’nda bulunduğu belirtildi.

Söz konusu iki gemi için, Güney Kıbrıs’taki tüm hazırlıklar tamamlanırken araştırma çalışmalarının ise 20 Mart’a kadar gerçekleştirilmesi bekleniyor.   

Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu ise “Alfa” televizyonuna yaptığı açıklamada enerji planlarının normal şekilde ileriye götürüleceğini, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de ExxonMobil ve diğer ortaklarla iletişim halinde olduğunu ifade etti.