Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, Güney Kıbrıs’ın bu yıl sonunda yapılacak olan Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan liderleri üçlü zirvesinin ilk ev sahibi olacağını duyurdu.
 
Liderler bu ilk zirvede işbirliklerinde elde ettikleri ilerlemeyi ve daha fazla gelişmeyi gözden geçirme fırsatı bulacaklar.
 
Rum Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Christodoulides açıklamayı Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan arasındaki ilk resmi üçlü Bakanlar Toplantısı çalışmasına katıldığı Beyrut’ta yaptı.
 
Rum Dışişleri Bakanı Christodoulides, bunun üçlü bir yolculuğun resmi başlangıcı olduğunu, üç ortağın üzerinde anlaşmaya varılan alanlarda somut işbirliği hedefiyle çalışmaları gerekeceğini belirtti.
 
Üç ülkenin işbirliğinin olumlu bir gündem temelinde olduğunu, başka bir ülke tarafından yönetilmediğini, Kıbrıs’ın niyetinin üç ülke ve halklar arasında, özellikle gelecek nesiller için gelecek vaat eden sistemi verimli bir etkileşime dönüştürmenin amaçlandığını vurguladı.
 
Lübnan Dışişleri Bakanı’na Lefkoşa’da bir Daimi Sekreterlik Kurma kararı hakkında bilgi verdiğini, burada amacın üçlü işbirliği sistemini bir vizyonla etkinliği ve işbirliğini geliştirmek, Doğu Akdeniz’i bugün karşı karşıya kaldığı birçok soruna rağmen bir barış, güvenlik ve işbirliği bölgesi haline getirme olduğunu ifade etti.
 
Toplantı çerçevesinde Kabul edilen Ortak Açıklamada da, üç bakan üçlü işbirliği sisteminin önemini ve değerini bildiklerini kaydettiler; bu bağlamda ülkelerinin işbirliğini, üç ülkenin halkları yararına daha da artırıp derinleştirmeyi güçlü biçimde taahhüt ve teyit ettiler.  

Editör: TE Bilisim