Güney Kıbrıs’ta dün teyit edilen 9 yeni koronavirüs vakasından 6’sının, süpermarket, fırın ve pastane gibi yerlerde çalıştığı belirtildi. 
Güney Kıbrıs’ta dün ayrıca Lefkoşa Rum Genel Hastanesi yoğun bakım ünitesinde entübe şekilde tedavi gören ve de geçmişte sağlık problemlerine sahip olan 69 yaşındaki bir erkek hastanın dün kaybedildiği açıklandı.
Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’taki koronavirüs vaka ve ölüm sayılarını vermeye devam ediyor.
Habere göre Güney Kıbrıs’ta dün 9 yeni vaka tespit edilirken toplam sayı 804’e yükseldi. 
Alithia gazetesi ise dün teyit edilen 9 vakanın,  toplam 2 bin 698 testin sonucunda belirlendiğini yazarken, kronik hastalıklara sahip olan 69 yaşındaki hastanın nihai ölüm nedeninin Covid-19 olduğunu belirtti. Gazete, Sars-CoV-2 virüsünden dolayı hayatını kaybedenlerin toplamının 19, nihai ölüm nedeni Covid-19 olanların toplamının ise 14 olduğunu yazdı.
Gazete Rum Sağlık Bakanlığı’nın meslek gruplarına yönelik planladığı 20 bin testten, dün, bin 447’sinin tamamlandığını da yazdı. 
Habere göre Rum Sağlık Hizmetleri Birimi Müdürü Marios Loizu dün yapmış olduğu açıklamalar çerçevesinde, önlemlerin gevşetilmesi çerçevesinde maske kullanımının zorunlu olup olmayacağı şeklindeki bir sorunun sorulması  üzerine, önlemlerin gevşetilmesine ilişkin karara eş zamanlı olarak, süpermarketler, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamların olduğu yerlerde maske kullanımının büyük bir ihtimalle önlemlere ekleneceğini söyledi. 
ANASTASİADİS DOKTORLAR VE DOKTOR SENDİKALARI İLE BİR ARAYA GELDİ 
Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün, doktorlar, doktor sendikaları ve Rum Sağlık Hizmetleri Birimi yetkilileriyle bir araya gelerek atılması gereken adımları ele aldığını yazdılar.
Gazete toplantı çerçevesinde, doğru istihdam ve tüm gerekli alt yapı çalışmalarının ileriye götürülmesi yönünde karar üretildiğini belirtti. 
Habere göre kamu sağlık sektörünün, bir yandan koronavirüsün önümüzdeki dönemde daha tehditkar şekilde geri dönüp dönmeyeceğinin bilinmemesi, diğer yandan da diğer hastaların ihtiyaçlarının biriktiği bu nedenle devlet hastanelerin yeniden açılmasında yanlışa yer olmaması  nedeniyle, yeniden düzenlenmesi gerektiğine de vurgu yapıldı.
Anastasiadis, devlet hastanelerinin, sağlık çalışanlarının ve sağlık sektöründeki diğer çalışanların ihtiyaçlarının kayda geçirilmesi talimatı verdi. 
Anastasiadis ayrıca korona vakaları için çalışanlara “bonus” ödenek verilmesi yönündeki talebe de olumlu karşılık verdi. 
2  BİN TEST DAHA 
Fileleftheros gazetesi Rum Sağlık Bakanlığı’nın, işletmeleri zorunlu kıldığı, tedarik zincirinin ön hattındaki çalışanların kontrol edilmesine yönelik süreyi 30 Nisan tarihine kadar uzattığını yazdı.
Habere göre Rum Sağlık Bakanlığı ayrıca 15 kişiye kadar çalışan küçük ölçekli işletmelere yönelik 2 bin adet test daha yapılmasına karar verdi.
Gazete haberinde ayrıca asemptomatik vakaların tespit edilmesi amacıyla rastgele testlere dün itibarıyla başlandığını ve 800 testin yapıldığını yazdı.
Habere göre Rum Sağlık Bakanlığı yetkilisi Anastasia Anthusi yaptığı açıklamada 800 kişinin, Sosyal Sigorta Dairesi’nin yazılım sistemi aracılığıyla belirli kriterler çerçevesinde seçildiğini ifade etti.  
ÇİN’DEN 5’İNCİ PARTİ TIBBİ MALZEME 
Fileleftheros gazetesi, Çin Halk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a hibe şeklinde gönderilen 5’inci parti tıbbi malzeme sevkiyatının geçtiğimiz Perşembe akşamı gerçekleştiğini yazdı.
Habere göre tıbbi malzemeler arasında yüksek koruma maskeleri-swaps, galoş, ayakkabı örtüleri bulunuyor. 
YABANCI BASINDAN ÖVGÜ 
Alithia gazetesi, yabancı basının, Güney Kıbrıs’ın koronavirüs mücadelesindeki çalışmalarını övdüğünü yazdı.
Gazete “Associated Press” ve “New York Times” gibi uluslararası basının, Güney Kıbrıs’taki siyasetçilerin uzmanların görüşlerini dinlediğine dikkati çektiklerini yazdı.
Habere göre uluslararası basın ayrıca Güney Kıbrıs’ın pandemiyi başarıyla göğüslediği ve göğüslemeye devam ettiğinden de söz etti. 
RUM SAYIŞTAYLIKTAN ARAŞTIRMA 
Alithia gazetesi ve diğer gazeteleri Rum Sayıştaylık Dairesi’nin, Rum Sağlık Bakanlığı’nın, kamu ve özel sektör çalışanlarına yönelik 20 bin Covid-19 testi yapılması için özel merkezlerle imzaladığı anlaşmaları inceleme altına almaya hazırlandığını yazdılar.
Habere göre Rum Sayıştaylığı bir açıklama yaparak bu konuda bireyler tarafından vurgunculuktan kaçınılması amacıyla özellikle dikkatli olması için Rum Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

Editör: TE Bilisim