Güney Kıbrıs’ta Korona virüs mücadelesi yoğun bir şekilde devam ederken, hastanelerdeki doluluk oranının alarm seviyesine ulaştığı, özel hastanelerden destek talep edildiği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, “Hastaneler Kırmızı Çizgide – Sağlık Sistemi Sınıra Dayandı – OKİPİ Yardım İçin Özel Hastane ve Doktorlara Yöneliyor” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta Korona virüs vakaları ve hasta sayısında yaşanan büyük artış sebebiyle hastanelerin zor durumda oluğuna dair haberini manşete çıkardı.

Haberinde, 28 hastanın sonulum cihazına bağlı olduğunu, 23 hastanın yoğun bakımda tedavi gördüklerini ve 51 hastanın ise kritik durumda bulunduğunu vurgulayan gazete, devlet hastanelerinin doluluk sınırında bulunduklarını vurguladı.

Rum Sağlık Bakanı Konstantinos Yoannu dünkü açıklamasında “imkanlarımızda kırmızı çizgiye yaklaştık” uyarısında bulunurken, “durum kritik ve her an kontrolden çıkabilir” ifadesini kullandı.

Gazete, Rum Devlet Sağlık Hizmetleri Örgütü’nün (OKİPİ) her gün hastanelerde yeni düzenlemelere giderek durumu iyileştirmeye çalıştığını ancak ihtiyaçların her geçen gün arttığını belirtirken, devlet hastanelerinde bazı birimlerin kapatılarak hastalar için yatak açıldığı ve ihtiyaca göre personelde yer değişikliği gerçekleştirildiğini vurguladı.

OKİPİ’nin hasta yoğunluğu karşısında az kalan doktor sayısının sebep olduğu açığı, özelde çalışan doktorlara yönelerek gidermeye çalıştığı belirtilen haberde, tedaviye ihtiyaç duyan hastaların yaş oranında yaşanan düşüşe de dikkat çekti.

Şu anda toplam 153 hastanın Korona sebebiyle tedavi gördüklerini ve Korona sebebiyle ölenlerin sayısının ise dün itibarıyla 113 olduğunu aktaran gazete, dün açıklanan pozitif vaka sayısının ise yeni bir rekorla 751 olduğunu belirtti.

AŞILAMA

Gazete bir diğer haberinde ise, Güney Kıbrıs’ta Korona virüs aşısının uygulanmasına önceki gün başlandığını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de dün aşı olanlar arasında yer aldığını belirtti.

Gazete, Anastasiadis’in dün aşı olduktan sonra yaptığı açıklamada, aşının önemine vurgu yaparak, vatandaşlara aşı olma çağrısında bulunduğunu belirtti.

Aşı merkezlerinde uygulanan aşı sonrası, her aşı olan kişi için “aşı bilgilerinin yazılı olacağı sarı bir kart doldurulduğunu” belirten gazete, aşı olanların 15 dakika daha aşı merkezinde bekletilerek, herhangi bir yan etkiye müdahale edilebilmesinin amaçlandığını vurguladı.

Güney Kıbrıs’taki huzurevlerinde de aşı işlemlerinin başladığını ve aşı sonrasında herhangi bir olumsuz olayla karşılaşılmadığını belirten gazete, bazı huzurevi sakinleri ve personellerinin ise, aşı olmak istemediklerini aktardı.

Haberde, Güney Kıbrıs’ın her hafta 6 bin 825 doz aşı teslim alacağı, böylece her hafta yaklaşık 3 bin 400 kişinin aşılanacağı da vurgulandı.

Haravgi gazetesi ise konuya ilişkin haberlerinde, dün gerçekleştirilen aşı işlemlerine geniş yer verirken, artan vaka sayısı sebebiyle özel ve devlet hastanelerinde, acil olmayan tüm ameliyatların durdurulduğunu da yazdı.

Gazete, dün birçok huzurevinde ve hastanede aşılama gerçekleştirildiğini belirtirken herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığının da altını çizdi.