Rastgele yapılan testler sonucunda; özellikle süpermarketler, fırınlar, kasap ve manav gibi insanların toplu halde bulunduğu yerlerde saptanan Covid-19 vakaları, virüsün toplum içerisinde büyük ölçüde yayılmış olabileceği ihtimalini ortaya çıkardığı bildirildi.
Fileleftheros haberi; “Korkunç Boyutlar... İnsanların Toplu Halde Bulunduğu Alanlardaki Vakalar Virüsün Yayıldığına Dair Yeni Uyarı… Uzmanlar ‘Hepimiz Potansiyel Vakayız’ Uyarısında Bulunarak Kaygı Belirtiyor”  başlık ve spotlarıyla manşetten aktardı.
Habere göre Öğretim Görevlisi Leondios Kostrikkis dün yeni vakaları açıklarken, “toplum içerisinde saptanan pozitif vakaların sayısı bizi çok kaygılandırıyor, çünkü virüsün toplum içerisinde var olduğu ve bulaştığı kaygılarımızı teyit ediyor. Hepimiz potansiyel vakayız. Aramızda, hastalığı yaymakta olan asemptomatik kişiler var”  ifadesini kullandı.
33 YENİ VAKADAN 30’U RASTGELE TESTLER SIRASINDA SAPTANDI
Dün 33 yeni vaka açıklandığına işaret edilen haberde, bu vakalardan 30’unun, Rum Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmakta olan taramalar çerçevesinde yapılan 849 test sırasında, sadece 3’ünün pozitif vakaların temas takibi vasıtasıyla saptandığına dikkat çekildi. Rakamlar küçük görünse de virüsün Rum toplumu içerisinde yayıldığını ortaya çıkardığına, rastgele alınan örnekler olmasa, asemptomatik olan bu kişilerin büyük ihtimalle ortaya çıkmayacağına ve virüsü toplum içerisinde yaymaya devam edeceklerine vurgu yapıldı. 
17 VAKA “ALFA-MEGA” VE “ZORBAS” ÇALIŞANI
Gazete dün saptanan yeni vakalardan 17’sinin büyük mağazalar zincirlerinde çalışanlar olduğuna dikkat çekerek, bu kişilerden birinin Lefkoşa’nın Rum kesimindeki “Alfa-Mega” mağazası (mağaza çalışanları arasındaki toplam vaka sayısı 7’ye çıktı), 16’sının ise “Zorbas” isimli şirketin (şirket çalışanları arasındaki toplam vaka sayısı 28’e çıktı) Aradip’teki fırınındaki çalışanları olduğuna işaret etti.
Önceki gün İngiltere ve Bulgaristan’dan Güney’e dönen Rumlardan alınan toplam 147 örnekten 6’sının testlerinin tamamlandığını ve 1 pozitif vaka saptandığı, bu durumun Rum Sağlık Bakanlığı’nı alarma geçirdiği ve havaalanlarındaki kontrollerin sıkılaştırılmasına karar verildiği kaydedildi. 
Politis haberi; “Asemptomatikler Asimetrik Tehdit… Potansiyel Tehlike ve Muhtemel Hastalık Bulaştırma Kümeleri… Kıbrıs’taki Taşıyıcıların Yaklaşık Yüzde 17’si Öksürük ve Ateşi Olmayan ‘Gizli’ (taşıyıcı)” başlığıyla manşete çekti. 
Gazete, Rum Sağlık Bakanlığı’nın, Rum toplumu içerisinde başlattığı ve rastgele 20 bin örnek alarak yürüteceği taramalar çerçevesinde yalnız “Alfa-Mega” ve “Zorbas” ta değil, diğer süpermarket ve fırınlarda da asemptomatik vakalar saptandığına dikkat çekti. 
Alithia, taramalarda rastgele saptanan asemptomatik vakalara dikkat çektiği haberini “Asemptomatikler Toplum İçerisinde Hareketli Bombalar” başlığıyla aktardı.
Haravgi; “Virüsün Yayılmasından Endişe Ediyorlar… Toplum İçindeler ve Yayıyorlar”  başlığını kullandı.
“BAŞKA HASTALIKLARDAN MUSDARİP KİŞİLER EVLERİNDE ÖLÜYOR”
Aynı gazete; “Yardımsız, Evlerinde Ölüyorlar” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Covid-19 pandemisinin bir başka boyutuna dikkat çekti.
Gazete, bir sağlık çalışanının Haravgi’ye, kronik ve diğer hastalıklardan mustarip olan ve covid-19 sebebiyle hastanelerdeki kaotik ortam yüzünden evlerinde kalan kişilerin, hiçbir yardım alamadan evlerinde öldüklerini ilettiğini yazdı.
Habere göre; “Bizim kuşkularımıza ve bilgilerimize göre covid-19 dışında başka hastalıklardan ölen kişi sayısı covid-19’dan ölenlerden fazla. Bunun sebebi de, Larnaka Hastanesi’nin işleyişini durdurması” ifadesini kullanan sağlık çalışanı, kalp ve solunum yetmezliği çeken kişilerin Larnaka Hastanesi’nde tedavi göremedikleri için evlerinde öldüklerini kaydetti.
Gazete edindiği bilgiye dayanarak, geçen Pazar günü 38 yaşındaki bir kişinin nefes darlığı şikâyetiyle Larnaka Hastanesi’ne götürüldüğünü ve kalp krizinden öldüğünü, ertesi gün de 78 yaşındaki bir hastanın kateterizasyon için Lefkoşa Rum Genel Hastanesi’ne götürülürken hayatını kaybettiğini haberine ekledi.

Editör: TE Bilisim