Rum tarafındaki işletmelerin, yeni tip koronavirüs nedeniyle meydana gelen ekonomik krizi, işletme maliyetlerini düşürerek yönetmek niyetinde olduğu bildirildi.

Politis’in haberine göre “PwC Kıbrıs” tarafından 20-22 Nisan 2020 döneminde 45 finans müdürünün katılımıyla yaptığı araştırmada, işletmelerin yüzde 69’u pandeminin yarattığı ekonomik krizi yönetebilmek için işletme maliyetlerini düşürmeyi, yüzde 42’sinin çalışan sayısında değişiklik yapmayı planladığı sonucu çıktı.

Katılımcıların yüzde 62’si pandemi bugün sona erse işletmelerinin 3 ay içerisinde eski seviyesine gelebileceği görüşünü ortaya koyarken, katılımcıların yüzde 78’i pandeminin işletmelerini olumsuz etkileyeceğinden endişe belirtti, yüzde 69’u da gelir/kârlarının düşmesini beklediğini söyledi.

Aynı gazete Rum “Yatırım Geliştirme Ajansı” (Invest Cyprus) tarafından, Güney’de yatırımı olan yabancılar arasında dün düzenlenen araştırmadan, yabancı yatırımcının Güney Kıbrıs reel ekonomisinin yükselme sürecinin çok uzak olduğu görüşünde olduğu sonucu çıktığını yazdı.

Habere göre Güney’de yatırım faaliyetinde bulunan yabancı yatırımcıların yüzde 29,4’ü faaliyetlerinin 2020 içerisinde tam düzeleceği, yüzde 35,3’ü bunun 2021’in ilk yarısında, yüzde 27,5’i 2021’in ikinci yarısında, yüzde 7,8’i de çok daha sonra olacağını değerlendiriyor.

Yine Politis Rum tarafında faaliyet göstermekte olan “Kıbrıs Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Merkezi” tarafından, hazirana kadar turist gelişi olmayacağı ve yılın ikinci yarısında turizmin yıllık yüzde 20 ile yüzde 80 arasında düşeceği tezleriyle iki senaryo üzerinde çalışıldığını; senaryolardan birinde ekonomide, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 7’si, diğerinde ise yüzde 14’ü kadar resesyon (daralma) öngörüldüğünü yazdı.

Öte yandan Alithia JCC Ödeme Sistemlerinden aldığı verilere dayanarak 17 Mart-20 Nisan döneminde tüketicilerin kredi kartı kullanımlarında yüzde 31 artış saptandığına işaret etti.

Editör: TE Bilisim