Rum tarafında bütün dikkatlerin, BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması konusuna odaklandığı, BM Barış Gücü Misyon Şefi Elisabeth Spehar’ın Güvenlik Konseyi’ne gönderilmek üzere hazırlayacağı raporun içeriğinin endişeyle beklendiği haber verildi.

Fileleftheros haberi “Raporla İlgili Endişe… UNFICYP: Dikkatler Denya Olaylarının Kaydedilmesinde… Lefkoşa Spehar’ın Ne Yazacağını Görmeyi Bekliyor”  başlık ve spotlarıyla manşete çekti ve Rum yönetiminin,  Spehar’ın, son dönemde Denya başta olmak üzere, Yeşil Hat boyunca yaşanan son vukuatlara nasıl yer vereceğinden endişeli olduğunu yazdı.

Habere göre diplomatik kaynaklar Barış Gücü’nün görev süresinin 6 ay daha uzatılmaması tehlikesi bulunmadığı görüşünde çünkü Ada’daki  Barış Gücü liderliğinden ya de New York’tan Gücün tasfiyesine dair hiçbir şey söylenmiş değil. 

New York’ta  olumsuz gelişme yaratabilecek tek şey Güvenlik Konseyi içerisinde Barış Gücü ile ilgili bir kavga olabileceğini değerlendiren diplomatik kaynaklar, Kıbrıs sorunu tarihinde Barış Gücü’nün geleceğini şaibeye sokan herhangi bir çatışma yaşanmadığı için bunu uzak ihtimal görüyor. Gazete “Güvenlik Konseyi’nde bir kavga ve karar alınmaması ne anlama gelir” sorusuna “UNFICYP’in varlığının durması anlamına gelir” cevabını aldı.

Gazete Spehar’ın Güvenlik Konseyi’ne gönderilmek üzere hazırlayacağı rapora BM Barış Gücü’nün önemini ve rolünü azaltacak herhangi bir unsur eklemesinin, “kendi ayağına kurşun sıkmak olacağı” gerekçesiyle  imkansız görüldüğünü ancak Yeşil Hat’ta Rum çiftçiler ile meydana gelen son vukuatların nasıl aktarılacağının Rum tarafında endişe yarattığına dikkat çekti.

Habere göre Rum tarafının bu konuda aldığı işaretler hiç de teskin edici değil. Rum yönetimine ulaşan çeşitli bilgiler BM’nin, ara  bölgedeki vukuatları, “gerilimleri Türk tarafının eylemlerinin yarattığı” şeklinde kaydetme eğiliminde olmadığı yönünde.  Vukuattan her iki tarafın da sorumlu tutulması ihtimali bulunduğu belirtilen haberde, bunun da “haklarını sorguladığı” anlamına geleceği için Rum tarafı açısından çok olumsuz bir şey olacağı kaydedildi.

Editör: TE Bilisim