Güney Kıbrıs ve Lübnan, İki ülkenin münhasır ekonomik bölgeleri arasında orta çizginin her iki tarafında uzanan hidrokarbon rezervlerinin geliştirilmesi konusunda bir çerçeve anlaşması imzalanması amacıyla müzakerelerin başlamasına karar verdi.
 
Lübnan’da bulunmakta olan Rum  Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ve ona eşlik eden Rum Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Lakkotrypis, perşembe günü bu ülkenin Dışişleri Bakanı Gebran Bassil ve Enerji Bakanı Nada Boustani ile görüştüler.
 
Görüşme sırasında Güney Kıbrıs ve Lübnan arasındaki enerji ve Doğu Akdeniz geniş bölgesindeki enerji güvenliği sektörlerindeki işbirliğiyle ilgili konular da ele alındı.
 
Görüşmenin ardından açıklamada bulunan Rum Dışişleri Bakanı Christodoulides, görüşmede Güney Kıbrıs ve Lübnan arasındaki işbirliği konusunda görüş teatisinde bulunulduğunu, iki halk ve iki ülkenin çıkarları için ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesinin önemine işaret edildiğini belirtti.
 
Hem Güney Kıbrıs hem de Lübnan’da hidrokarbonlar konusunda yapılan araştırmaları tatmin edici olarak niteleyen Rum Dışişleri Bakanı, doğal gazla ilgili büyük uluslararası şirketlerin her iki ülkenin münhasır ekonomik bölgesinde yatırımda bulunma konusunda ilgi gösterdiklerinden dolayı memnuniyetini ifade etti.
 
Görüşme sırasında tarafların, Güney Kıbrıs ve Lübnan’ın uluslararası hukuk ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde kendi münhasır ekonomik bölgelerinde egemen haklarını kullanmaları ve doğal kaynakları keşfedip, araştırılması amacıyla yaptıkları çalışmalarına karşılıklı destek ifade ettiklerini belirten Christodoulides, hem Güney Kıbrıs hem de Lübnan’ın BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni imzalayan ülkeler olduklarını vurguladı.

Editör: TE Bilisim