Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun AKEL’e yönelik yeni eleştirilerde bulunduğu ,  AKEL’in ise bu eleştirilere yanıt verdiği belirtildi. 
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis olmak üzere  DİSİ Başkanı Averof Neofitu ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun açıklamalarına geniş yer verdiler. 
Habere göre Anastasiadis ve Neofitu, DİSİ Limasol’un, geçtiğimiz Cuma akşamı düzenlediği bölge mitingine katılarak burada yaptıkları konuşmada AKEL’e eleştiri yönelttiler.
Anastasiadis konuşmasında AKEL’in;  Güney Kıbrıs’ın ayağını kaydırma ve hükümetin başarılarını sıfırlama çabası içerisinde olduğundan söz ederken DİSİ Başkanı Neofitu, kendilerine iflas eden bir ekonomi teslim eden kişilerin, her şeyi yerle bir etmek ve halkı, yeniden, başarısız politikalara sürüklemek istediğini ifade etti. 
Anastasiadis, konuşmasında, AKEL’in sabahtan akşama kadar her şeyi sıfırlama çabası içerisinde olduğunu ve kendilerini, onların seviyesine getirmeye çalıştıklarını söyledi.
Bu şekilde ve sert konuştuğu için üzgün olduğunu söyleyen Anastasiadis, sıfırların, en iyilerden bahsetmesinin mümkün olmadığını ifade etti. 
Anastasiadis sözlerinin devamında (AKEL’in) tek getirmeyi başardığı şeyin, fakirlik, keder, maaşlardan kesintiler ve benzeri şeyler olduğunu da belirtti.  
Avrupa Parlamentosu seçimleri çerçevesinde Kıbrıslı Türklerin oylarıyla ilgili olarak Anastasiadis, bu ülkede ne öne çıkıyor; ülkenin iyiliği mi, partinin iyiliği mi, bazı oylar almak için sıfırlamak mı,  bazı oyları kaybettiğimizden daha fazla Türk yanlısı oldukları konusunda Kıbrıslı Türkleri ikna etme çabası mı? şeklinde sorular yöneltti. 
Anastasiadis sözlerinin devamında en kötü olan şeyin ise, oy kazanmak adına Kıbrıs Türk toplumu içerisinde, Kıbrıslı Türk’ün olası seçilmesi yöntemiyle, (Kıbrıslı Türklerin) izolasyonlarının kaldırılmasına yardımcı olacağı düşüncesinin inşa edilmesi olduğunu savundu.
Anastasiadis, Kıbrıslı Türkleri izole edenlerin ve mallarını ele geçirenlerin, Ada’nın yüzde 37’sini elinde bulunduranların Kıbrıslı Rumlar olup olmadığını, yoksa  acaba bunun; “işgal” ve Türkiye’nin empoze ettiği bağımlılığa bağlı  olup olmadığını da sorguladı.
NEOFİTU 
DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise aynı etkinlikte yaptığı konuşmada, Anastasiadis’in başkanlığa yeniden seçildiği günden itibaren, yerle bir edici muhalefet,  bir parti rövanşizmi ve bir sıfırlama izlediklerini ifade etti. 
Kendilerine iflas eden bir ekonomi devredenlerin şimdi her şeyi yerle bir ettiğini ve halkı yeniden başarısız politikalara geri götürmek istediklerini ifade eden Neofitu, Avrupa seçimleri çerçevesinde içe dönük mesaj göndermek isteyenlere ise, “güçlü bir DİSİ’nin, sıfırcılara yanıt olacağı” göndermesinde bulundu.
AKEL’DEN YANIT 
AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise bir açıklama yaparak eleştirilere yanıt verdi. 
Kiprianu, açıklamasında hükümet ve DİSİ’ye,  alaycılık ve despotlukla çalıştıkları konusunda eleştiri yöneltirken ilişki ve kirveliğin hakim sürdüğünü belirtti. 
Kiprianu, açıklamaları çerçevesinde Anastasiadis’in gerçek yüzünü ortaya koyduğunu ifade ederken konuşmak veya gülmek için onların izinlerine ihtiyaçları olmadığını söyledi. 
Anastasiadis’in, Sol’a seslenmesinin ve sıfırların; en iyiler için konuşmaya hakları olmadığını söylemesinin  mümkün olmadığı söyleyen Kiprianu, protesto edildiklerini çünkü 6 yıl boyunca hiçbir şey yapmadıklarını, tüm bakanların ansızın umut verici vaatlerde bulunduğunu belirtti. 
Kiprianu, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği MEB içerisinde “Fatih” gemisiyle sondajda bulunması girişimi konusunda AKEL’in uyarılarda bulunduğunu da anımsattı. 
Kıbrıs sorununa ilişkin olarak Kiprianu, Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’ne samimiyetle çağrıda bulunması gerektiğini ifade etti.
Kiprianu, Anastasiadis’e,  Crans Montana’da kalındığı yerden diyolağa devam etmeye hazır olduğunu söylemesi konusunda çağrıda bulundu. 
DİKO’DAN DA AÇIKLAMA 
DİKO partisi de bir açıklama yaparak AKEL ve DİSİ’yi, Kıbrıs sorunundaki başarısız politikanın enkazlarına ilişkin olarak horoz dövüşü yapmakla eleştirdi.