Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, Kıbrıs Rum tarafının kalıcı ve fonksiyonel bir federasyon çözümü için çabaladığını iddia etti.
Alithia ve diğer gazeteler, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun Kıbrıs Rum tarafının ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümü ve müzakerelere ilişkin düşüncelerini yinelediğini yazdılar.
Habere göre Prodromu açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, kalıcı ve fonksiyonel bir federal sistemi başarmak için çabaladığını iddia ederek, garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin çekilmesinin, güvenin var olması için vazgeçilmez unsurlar olduğunu savundu.
Barışı ve istikrarı sağlayacak bir güvenlik sisteminin elzem önem taşıdığını vurgulayan Prodromu, “hedefimiz, kendi çıkarlarını Kıbrıslılara dayatmaya çalışan Ankara’nın süreklilik gösteren tehditlerinden ve Türk işgal askerinin varlığının yarattığı daimi tehditten kurtulmak olduğunu” belirtti.
Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, müzakerelerin BM kararları ve Guterres çerçevesi temelinde yeniden başlaması yönünde net siyasi iradeye sahip olduğunu da iddia eden Prodromu, “konfederasyon ve iki devlete ilişkin söylemlerin Kıbrıs Rum tarafınca kabul görmeyen ve Anastasiadis tarafından da reddedilen olasılıklar olduğunu” ifade etti.
Prodromu ayrıca, “adadaki Türk askeri varlığı devam ettiği sürece BM Barış Gücü UNFICYP’in varlığının da gerekli olduğunu, bu yüzden UNFICYP’in görev süresinin uzatılması için uluslar arası alanda mevcut tüm olanaklarını kullandıklarını” belirterek UNFICYP’in görevinin devam etmesinin BM tarafından da desteklenmekte olduğunu savundu.
Prodromu ayrıca, BM Genel Sekreterinin geçici olarak atadığı Daimi Temsilcisi Jane Holl Lute’un Kıbrıs’a tekrar ne zaman geleceğinin netleşmediğini vurguladı.
Öte yandan Haravgi gazetesi, Lute’un adaya gelişinin Ocak ayı sonunda olmasının beklendiğini aktardı.

Editör: TE Bilisim