Kıbrıs sorununun “temsilci” atanması konusuna takıldığı; müdahil tarafların ise bu temsilcinin “özel temsilci” mi, “kişisel temsilci” mi olacağı konusunda çıkmazda oldukları ifade edildi.

Fileleftheros gazetesi “Atamaya Takıldılar” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in çıkmazı BM Genel Sekreterinin sergilediği “usta tarafsızlığa” yüklediğini, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın ise Rum kesimini, BM’nin ortaya koyduğu taslağın ardından fikir değiştirmesi konusunda suçladığını aktardı.

İki tarafın ve BM’nin, BM Genel Sekreterinin yeni temsilcisinin nasıl isimlendirileceği konusuna takıldıklarının görüldüğünü yazan gazete, bu durumun Kıbrıs sorununu çıkmazın durgunluğunda tuttuğu yorumunda bulundu.

Olguların, mevcut durumdan çıkılması için fazla bir olanak bırakmadığını yazan gazete, Kıbrıs sorununa müdahil olan “diplomatik çevrelerin”, atanacak olan temsilcinin sahip olacağı görev-yetkilerin büyük öneme sahip olduğunu söylediklerine yer verdi.

Gazeteye göre “aynı çevreler”, Rum kesiminin, görevini yerine getirmek için elinde olacak “araçlar” konusunda, temsilcinin sahip olacağı statüyle ilgilendiğini belirtirken, buna paralel olarak “görev-yetkilerin net olması” durumunda, bunun en azından kişisel temsilci formunda bir atama olmasına yardımcı olabileceğini ifade ettiler.

“Aynı diplomatik çevreler, bunun hiç yoktan iyi olacağını” belirtirken, BM Genel Sekreterinin en nihayetinde bir çıkış yolu olarak, bunu “kişisel veya özel” olarak tanımlamadan, yalnızca bir temsilci atamasının ihtimal dışında olmadığını da ifade ettiler.

ANASTASİADİS

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise geçtiğimiz Pazartesi akşamı RİK’e verdiği demeçte, temsilci atanması konusunun gidişatıyla ilgili mutsuz göründüğünü ve BM Genel Sekreterini bundan sorumlu tuttuğunu yazan gazete, Anastasiadis’in “Kıbrıs Türk liderinin fikir değiştirmesinin sonucunda, New York’taki gayri resmi üçlü görüşmenin ardından BM tarafından bir açıklama yayımlanmamasından rahatsız olduğunu söylediğini” iletti.

Gazete, Anastasiadis’in “BM Genel Sekreterinin doğruları göstermesi gerektiğini vurgulayarak, bunun bir uzlaşı konusu değil, Guterres’in görev-yetkileri içerisinde hareket etme yükümlülüğü olduğuna işaret ettiğini” de aktardı.

“Elde ettiği bilgilere göre” Anastasiadis’in geçtiğimiz Pazartesi sabahı Ulusal Konseyi bilgilendirirken, New York’taki üçlü görüşme sırasında ΒΜ Genel Sekreteri tarafından, özel temsilci atanmasına atıfta bulunacak ortak bir açıklama yayınlanması konusunda mutabık kalındığını söylediğini öne süren gazete, Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın da huzurunda, görüşmenin ardından yaptığı açıklamayı anımsattığını aktardı.

Anastasiadis’in Rum siyasi dünyasına “Türk tarafının fikir değiştirdiğini ve iki tarafa özel temsilciden değil de kişisel temsilciden bahseden bir açıklama gönderildiğini söylediğini” ileten gazete, bu durumun Rum kesiminin buna olumsuz yanıt vermesine ve açıklamanın yayımlanmamasına neden olduğunu iletti.

BM’NİN AÇIKLAMASI

Öte yandan BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyini Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler konusunda bilgilendirmeyi düşünüp düşünmediği konusundaki bir soruya yanıtında “bu aşamada rapor edilecek bir şey olmadığını” söyledi.

Guterres’in Kıbrıs için BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle düzenli temas içerisinde olduğunu dile getiren Haq, Genel Sekreter ile diğer yetkililerin gerektiği zaman Güvenlik Konseyini bilgilendireceklerini ifade etti.

Kanadalı Colin Stewart’ın, Elizabeth Spehar yerine BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi olarak atanmasını teyit edip etmeyeceği konusundaki bir soruya da yanıt veren Haq, herhangi bir yorumu olmadığını ve şimdilik bir açıklama olmadığını, olduğu zaman bunun resmen açıklanacağını sözlerine ekledi.

PARTİLER

Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in RİK’e verdiği demeçte söylediklerinin, hükümettekiler ile muhalefet arasında bir anlaşmazlık cephesi daha açtığını yazan gazete, AKEL’in yaptığı açıklamada “Kıbrıs sorunuyla ilgili bu kadar kritik bir konjonktürde ve özel temsilci atanması beklenirken, Anastasiadis’in, ‘sergilediği usta tarafsızlığa’ atıfta bulunarak kamuoyunda BM Genel Sekreteriyle çatışmaya girmeyi tercih etmesinin, ciddi bir kaygıya neden olduğunu” öne sürdü.

AKEL, Anastasiadis’in demecinin, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu trajik durumu yeniden ifşa ettiğini de öne sürdü.

DİKO ise açıklamasında, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki politikasının yol açtığı yaraları saydıklarını belirtti.

Alithia gazetesinde yer alan habere göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Marios Pelekanos ise açıklamasında, BM ile bazı istişarelerde bulunulduğunu ve Rum tarafının, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in özel temsilci atama konusunda hareket etmesini beklediğini iddialarına ekledi.