1974 Barış Harekâtı sırasında ölen ve bugün KKTC sınırları içerisindeki topraklara gömülenlerin yakınları, bu kişilerin kalıntılarının gömü yerlerinden çıkartılarak gömülmek üzere Rum tarafına nakledilmesini istiyor.
Fileleftheros’un haberine göre öldükleri bilindiği için Rum tarafının hazırladığı kayıplar listesine konulmayan ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) yetki alanına girmeyen 537 Rum’un bazılarının gömü yerleri biliniyor, bazılarınınki bilinmiyor. Rumların 1619 kişilik ilk kayıplar listesine alınan 126 kişi de daha sonra ölü ve Rum tarafında gömülü oldukları bilindiği için listeden çıkarılmıştı. 
Haberde ölü ancak gömü yerleri bilinen-bilinmeyen 537 kişilik listeden yaklaşık 120’sinin KŞK kazıları sırasında bulunduğu, geriye kalanlarının ailelerinin ise yakınlarının kalıntılarının çıkartılıp gömülmek üzere Güney’e götürülmesini talep ettiği, son dönemde bu yöndeki taleplerde büyük artış yaşandığı belirtildi.
Gazeteye göre KŞK’nın hukuki açıdan yetkisi dışında bulunan bu konuda Rum Yönetimi Başkanlığı İnsani Konular Ofisi’nin şu anda en azından KKTC’deki gömü yerleri bilinenlerle ilgili haritalandırma ve araştırma çalışması başlattı. Bu çalışma tamamlandıktan sonra da siyasi düzeyde nasıl bir yol izleneceğine bakılacak. 
Rum İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, ailelerin bu talepleriyle ilgili soruya karşılık “yakınları, kazı yapılmasını, kalıntılarının alınıp gömülmek üzere özgür bölgelere getirmek istediğine göre biz, bu hazırlık ve çalışmayı yapmayı manevi yükümlülüğümüz addederiz” dedi.
Fotiu, “gömü yerleri bilinenler için çalışma yapılabileceğini ancak gömü yeri bilinmeyenlerin, bugüne dek birçok vakada olduğu gibi KŞK araştırmaları çerçevesinde bulunacağını” da sözlerine ekledi.