Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute ile geçtiğimiz çarşamba akşamı telefonda görüştü.
Konuyla ilgili haberlerde, Anastasiadis’in BM’ye “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının ihlal edilmesinin, diyaloğun yeniden başlamasına izin vermediğini ilettiği” haber verildi.
Alithia gazetesi “Donmuş Kıbrıs Sorunu Rafa Kalktı” başlıklı haberinde, Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasına ilişkin hali hazırda donmuş olan çabaların, tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inde gerçekleştiği ileri sürülen Türk faaliyetleri yüzünden kesin olarak rafa kalkmış göründüğünü, çünkü Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in BM’ye “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’deki egemenlik haklarının ihlal edilmesinin, uygun ortamın meydana getirilmesine yardımcı olmadığı gibi, diyaloğun yeniden başlamasına da müsaade etmediğini ilettiği” öne sürüldü.
Gazete “Önümüzdeki Aylar da Ölü” ara başlıklı haberinde ise, Türkiye’de İstanbul Belediye Başkanlığı için mücadelenin 23 Haziran’a kadar sürecek olması, KKTC’de yeni hükümetin kurulmasına dair çalışmaların gelişme halinde olması ve yeni Kıbrıs Türk liderinin seçilmesine dair süreçlerin başlamış olması, aynı zamanda Yunanistan’ın ise AP seçimlerinin ardından her an ilan edilebilecek ulusal seçimlere yöneliyor olmasına bağlı olarak, MEB’deki durum normale dönse bile “Kıbrıs sorununun birçok ay daha ‘sahipsiz’ kalacağı ve BM Genel Sekreteri’nin mevcut çabasının da matematiksel bir kesinlikle kesin bir çöküşe doğru gittiğinin çok net bir şekilde ortaya çıktığını” öne sürdü.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için atadığı geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un geçtiğimiz çarşamba gecesi telefonda görüştüklerini yineleyen gazete, Lute’un görüşme sırasında Anastasiadis’i, BM Genel Sekreteri’nin direktifi temelinde diyaloğun yeniden başlaması amacıyla, uygun koşulların meydana getirilmesi için çalışmaya kararlı olduğu konusunda bilgilendirdiğini iletti.
Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise konu hakkında dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, Rum kesiminin yeni bir tur müzakereye katılmaya hazır olduğunu Lute’a ilettiğini söyledi.
Prodromu, Anastasiadis’in Lute’a “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin MEB’deki egemenlik haklarının ihlal edilmesinin, uygun ortamın meydana getirilmesine yardımcı olmadığı gibi, diyaloğun yeniden başlamasına izin vermediğini vurguladığını” da aktardı.
Prodromu, Lute’un Anastasiadis’i, önümüzdeki dönem içerisinde Kıbrıs’a yeniden gelmeyi planlayıp planlamadığı ve son günlerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri konusunda bilgilendirmediğini de aktardı.
Lute’un, gerçekleştirdiği temaslarda yorum yapmadığı ve herhangi bir şey aktarmadığının bilindiğini ifade eden Prodromu, gerçekleşen görüşmenin kendisinin söylediği gibi olduğunu ifade etti.
“Önemli olan şeyin, ne yazık ki Türkiye’nin bu tutumuyla birlikte, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in şu anda bile müzakerelere katılmaya hazır olduğunu yinelemeye özen göstermesi olduğuna” işaret eden Rum sözcü, “Sayın Lute’un da yardımıyla, diyaloğun yeniden başlamasına ilişkin koşulların meydana getirilmesini umduklarını” sözlerine ekledi.
Fileleftheros gazetesi ise “Kısa Süre İçerisinde Müzakereler Beklenmiyor- Türk İhlalleri Lute’un Çabalarına Kırmızı Işık Yaktı- Anastasiadis ile Lute Telefonda Görüştü” başlıklı haberinde, Anastasiadis ile Lute arasındaki telefon görüşmesinin “yakın gelecekte veya Türkler tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’inden ayrılana kadar, müzakerelerin yapılamayacağını teyit ettiğini” öne sürdü.
Gazete, Anastasiadis’in Lute’a, müzakerelerin mevcut şartlar altında yeniden başlamasının mümkün olmadığına dair sebepleri izah ettiğini de iletti.
Anastasiadis’in BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile ne zaman görüşeceğine henüz karar vermediğini de bildiren gazete, Spehar’ın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüğünü ve Anastasiadis’le de görüşmek istediğini anımsattı.
Görüşmenin gündeminde, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasıyla ilgili yaklaşan raporun bulunduğu ifade edildi.
Haber Simerini’de ise “İhlallerle Diyalog İmkânsız” başlığıyla yer buldu.

Editör: TE Bilisim