BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, iyi niyet misyonu raporunu Güvenlik Konseyi’ne sunmak için geçici olarak atadığı Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un Kıbrıs sorununa ilişkin temaslarını tamamlamasını beklediği bildirildi.

Alithia ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Lute’un girişiminin sonuçlanmasını beklemesi sebebiyle Güvenlik Konseyi’ne sunacağı iyi niyet misyonu raporunu kısa bir gecikmeyle sunacağını yazdı.

Gazete, Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında yeni bir çıkmazın ilan edilmesini istemediği, bu yüzden de Guterres’in raporunu endişeyle beklediğini belirtti. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının ise, çıkmaz ilan edilmesinin Kıbrıs sorununa BM parametreleri dışında başka bir çözüm bulunmasının yolunu açacağını çok önceden ilan ettiğini iddia etti.

Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromu’nun dün yaptığı açıklamada, Lute’un geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum tarafına “bazı fikirler” ilettiğini söylediğini ancak ayrıntıya girmediğini belirtirken, Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in de dünkü açıklamasında Lute’un “fikir veya fikirlerini” doğruladığını aktardı.

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Hristodulidis dün bir TV kanalına yaptığı açıklamada, Lute’un “fikir veya fikirlerinin müzakere sürecinin yeniden başlaması çabalarının prosedürüne ilişkin olduğunu” ifade etti.

Hristodulidis’in “Lute’un fikirlerinin sadece adadaki iki tarafa değil tüm müdahil taraflara ilişkin olduğunu” belirttiğini yazan gazete, bu durumun Lute’un yeni bir konferans formülü üzerinde çalıştığı düşüncesini oluşturduğunu ancak Hristodulidis’in bunu doğrulamaktan veya yalanlamaktan kaçınarak “birkaç saat daha, 24 saat kadar daha sabırlı olunmasını” istediğini yazdı.

Hristodulidis, Guterres’in raporunun bu sebepten ötürü henüz sunulmadığı iddiasında da bulunarak, rapor taslağının hali hazırda Guterres’in ofisinde bulunduğunu ancak Lute’un girişiminin sonuçlarını eklemek bekletildiğini öne sürdü.

PARTİLER AYNI İYİMSERLİKTE DEĞİL

Haberin devamında, Rum siyasi partilerinin dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le gerçekleştirdikleri ve Kıbrıs sorunundaki gelişmelere ilişkin bilgi aldıkları parti başkanları toplantısı sonrasında yaptıkları açıklamada, Lute’un girişiminden olumlu bir sonuç çıkabileceği şeklindeki iyimserliği paylaşmadıklarının görüldüğünü yazdı.

Habere göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu toplantı sonrasındaki açıklamasında, Anastasiadis’in partilere söyledikleri baz alındığında “Lute tarafından yapılan hiçbir çalışma olmadığını” ifade etti.

Lute’un “yeni fikirleri” şeklinde kamuoyuna lanse edilenlerin “yeni olmadıklarını, hali hazırda reddedilmiş fikirler olduklarını” iddia eden Kiprianu, “şu anda Genel Sekreter’in raporundan başka bir gelişme beklemediklerini” vurguladı.

Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis de açıklamasında, Anastasiadis’ten aldıkları bilginin, şu anda başka bir süreç veya gelişme olmadığı, Genel Sekreterin raporunun makul olması yönünde çaba sarf edildiği şeklinde olduğunu ifade etti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Guterres’in raporunu görmeyi bekleyeceğini vurgularken, EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise, geçmişte başarısızlıkla sonuçlanan bir sürecin devam etmesinin olumlu sonuç getirmesinin beklenmemesi gerektiğini ifade etti.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, “bazıları çözüm müzakerelerinin yeniden başlayabileceği şeklinde yanlış ve yalan intibalar yaratıyor” şeklinde konuştu.

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberini, “Lute’dan Haber Bekliyorlar” başlığı altında verdi ve Guterres ile Rum tarafının Lute’un temaslarını tamamlamasını beklediklerini yazdı.

Lute’un, sürecin nasıl ilerleyebileceği konusunda taraflarla görüşme halinde olduğunu ancak şu ana kadar sunduğu çeşitli önerilerin başarı getirme olasılığının pek fazla olmadığını iddia eden gazete, Prodromu ve Hristodulidis’in açıklamalarına yer verdi.

Gazete ayrıca, Guterres’in raporunun bu hafta içerisinde sunulmasının beklendiğini yazdı.

Editör: TE Bilisim