BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’un Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin yeniden başlaması amacıyla son 24 saate girişim gerçekleştirdiğine ilişkin Rum basınında dün yer alan haberler bugün Fileleftheros gazetesinde de yer aldı.

Gazete: “Lute’dan Son Çaba – BM Genel Sekreteri’nin Girişiminin Kurtulması İçin Her Yönde Girişim” başlığıyla verdiği haberinde, Lute’un, Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin, Güvenlik Konseyi’ne İyi Niyet Misyonu raporu sunulmadan önce yeniden başlayabilmesi adına son 24 saat içerisinde yoğun çaba sarf ettiğini iddia etti.

Lute’un taraflarla görüşerek, prosedüre ilişkin bazı konularda ilerleme sağlamayı umut ettiğini, hedefinin ise referans şartlarına ilişkin görüşmelerin başlaması olduğunu öne süren gazete, Lute’un bu girişiminin Rum tarafını memnun ettiğini savundu.

Gazete haberinde, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı arasında siyasi eşitlik ve müzakerelerin yeniden başlaması gereken nokta konularında görüş ayrılıklarının bulunduğunu da iddia etti.

Gazete, Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitlik parametresine ilişkin yorumuyla hemfikir olmadığını ve siyasi eşitlik dışında diğer parametrelerin de olduğunu dile getirdiğini belirtirken, bir diğer anlaşmazlık konusu olan unsurun ise, Kıbrıs Türk tarafının, müzakerelerin kaldığı yerden başlamasını doğru bulmaması olduğunu savundu.

Kıbrıs Rum tarafına göre, müzakereler kaldığı yerden yeniden başlamalı.

Şu anki verilerin, Kıbrıs sorununun 2017 yılında girdiği çıkmazda kalmayı sürdürdüğünü gösterdiğini yazan gazete, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ise çabalamaktan vaz geçmek istemediğini de savundu.

TÜRKİYE-YUNANİSTAN DİYALOĞUNDA GARANTİLER

Gazete, bir diğer haberinde ise, Türkiye ile Yunanistan Dışişleri Bakanlıklarının Kıbrıs sorununun garantiler boyutunu ele aldıklarını yazdı.

Haberde, Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanlıklarından heyetlerin Atina’da bir araya geldikleri ve görüşülen konular arasında Kıbrıs sorununun garantiler başlığının da olduğu iddia edildi.

Gazete, iki ülkenin dışişleri bakanlığı heyetlerinin görüşmesinin yapılan düzenli görüşmeler çerçevesinde olduğunu da vurguladı.

Editör: TE Bilisim