Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, Brexit Zirvesi için bulunduğu Brüksel’de basına yaptığı açıklamada, önemli bir ülkenin: Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden koordineli biçimde ayrılmasının Brexit’in memnun olunacak bir durum olmadığını söyledi.

Prodromou, Lefkoşa’nın, birlikten ayrılma anlaşmasının bir bölümü olan Britanya Üsleri’yle ilgili Protokol’den memnuniyet duyduğunu, bunun egemen Britanya üsleri bölgesinde AB müktesebatının uygulanmasının düzgün devamını sağladığını belirtti.

Üslerde yaşayan ve çalışan Kıbrıslılarla Avrupa vatandaşlarının yasal haklarının normal şekilde uygulanmaya devam edeceğini kaydeden Prodromou, “Birleşik Krallığın koordineli şekilde birlikten ayrılmasıyla ilgili bir anlaşma sağlamamız iyi bir şeydir. Ancak bu önemli bir ülke Avrupa Birliği’nden ayrıldığı için memnun edici bir durum değildir” şeklinde konuştu.

Britanya halkının isteğine ve aynı zamanda AB’nin kendinin haklarının korunmasına saygı gösterildiğini ifade eden Sözcü, Avrupa Birliği’nin Birleşik Krallıkla ilgili gelecekteki ilişkileri üzerinde rehber olacak görüşmelerle ilgili dengeli bir metinden söz etti; gelecekteki ilişkilerin olabildiğince yakın olacağının açıklanmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği’nin yasal düzeninin, planlama ve karar alma özerkliğinin korunduğuna işaret eden Prodromou, Kıbrıs Haber Ajansı’nın (KHA) şimdiki çıkış sürecini tersine çevirmek bir yolu olup olmadığı sorusuna yanıtında, bundan sonraki adımların Avrupa Parlamentosu’nun ve Britanya Parlamentosu’nun anlaşmayı onaylaması olduğunu söyledi.

Sözcü, Britanya halkı ve Britanya hükümetinin kararı kesin olduğu için anlaşmanın bütün tarafları memnun edeceğini, Avrupa Parlamentosu ve Britanya Parlamentosu tarafından onaylanacağını kaydetti.

(CNA – Kıbrıs Haber Ajansı)