AB ile Arap Birliği arasındaki işbirliğinin daha çok güçlendirilmesi, aynı zamanda 24-25 Şubat’ta Sharm el Sheikh’te yer alacak olan AB-Arap Devletleri Birliği (EU - LAS) ilk Zirve Toplantısı hazırlıkları konuları Brüksel’de tamamlanan EU - LAS bakanlar konferansının merkezinde yer aldı.


Bakanlar konferansı çalışmalarında yaptığı konuşmada Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides şunları söyledi: " Doğu Akdeniz’in kalbinde bulunan ve komşu ülkelerle tarihi ve geleneksel bağlara sahip Kıbrıs, AB üyesi bir devlet olarak eskiden beri AB’nin bölgede aktif faaliyetini ve Avro-Arap işbirliğinin güçlendirilmesini destekliyor”AB’nin bugün karşı karşıya bulunduğu zorlukların nedeninin bölgede yaşanan birçok gelişmeyle bağlantılı olduğu ortak bir gözlemdirBugünkü görüşme, özellikle 24-25 Şubat’ta Sharm el Sheikh’de gerçekleştirilecek Zirve Toplantısı ışığında, AB’nin Arap Birliği ile stratejik ilişkilerin daha da güçlendirilmesine olan bağlılığını yineleme fırsatı veriyor.Tüm farklılıklara ve anlaşmazlıklara rağmen, istikrarsızlığın bölgeyi sarstığı ve zorlukların daha ağır olduğu bir dönemde, göğüslemeye davet edildiğimiz bu ortak zorluklara ikna edici ve etkili yanıtlar bulmak için birlikte çalışmalıyız”.

Nikos Christodoulides konuşmasında Kıbrıs ile Orta Doğu ve Körfez ülkeleri arasındaki işbirliklerinin güçlendirilmesinin önemine değinerek bunun ülkenin dış politikasının temel sütununu oluşturduğunu belirterek Kıbrıs ve Yunanistan’ın son yıllarda Mısır, Ürdün, Lübnan ve Filistin ile geliştirdiği üçlü işbirliklerine dikkat çekti.    

Ayrıca, bu işbirlikleri aracılığıyla "söz konusu ülkelerle olumlu bir gündem geliştirdiklerini ve bunun sürekli bir şekilde geliştirilerek zenginleştirildiğini" söyledi ve “Doğu Akdeniz’de hidrokarbon keşifleriyle başlayan bu işbirlikleri, bölge ülkelerinin, AB’nin ve ayrı ayrı üye devletlerin yararına olan geniş bir işbirliğine dönüştü” dedi.   

"Kıbrıs’ın vizyonu, üçlü işbirliklerinin Doğu Akdeniz’i istikrarlı ve refahlı bir bölgeye götürecek bir araç oluşturmasıdır”. 

Bakanlar konferansındaki tartışmalar uluslararası ve bölgesel gelişmeler, barışın ilerletilmesi yolları, güvenlik ve ekonomik kalkınma, insan haklarının korunması konularına odaklandı. İş yemeği çerçevesinde ise Bakanlar “güvenlik konusunda bölgenin göğüslediği zorluklara cevap olarak çok taraflılık ve bölgesel işbirliği” konusunu tartıştılar.

Son olarak, Dışişleri Bakanı "işbirliği modelinin, ortak zorlukları göğüslemede AB’nin elinde bir araç olabileceğini” söyledi.  

Dışişleri Bakanı Zirve çalışmaları çerçevesinde Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Katrugalo ve Lübnan Dışişleri Bakanı Gobran Bassil ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmede bir sonraki üçlü Dışişleri Bakanları görüşmesinin 10 Nisan’da Beyrut’ta yapılması , aynı zamanda Irak Dışişleri Bakanı Mohamed Al Hakim ve Katar Dışişleri Bakanı vekili Soltan Saad Al-Moraikh ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Editör: TE Bilisim