Rum Tarım Bakanı Kostas Kadis, 1 Ekim’den itibaren sadece menşe ismi korumalı ürün dosyasındaki standartlara uygun üretilen ürüne hellim ismi verilebileceği, kararın kat-i olduğunu ve Rum Peynir Üreticileri Birliği’nin AB Genel Mahkemesi’ne yaptığı ara emri başvurusunun bunu etkilemeyeceği görüşünde.

Fileleftheros Kadis’in, Rum Peynir Üreticileri Birliği’nin Avrupa Komisyonu aleyhine AB Genel Mahkemesi’ne yaptığı, hellimin menşe ismi korumalı ürünler listesine girmesi ile ilgili yürütmenin durdurulması başvurusunu yorumlarken, Avrupa Konseyi’nin, hellimin menşe ismi korumalı ürünler listesine girmesiyle ilgili tüzüğünün 1 Ekim’de “sorunsuz devreye gireceği” konusunda iyimserlik belirttiğini yazdı.

“Peynir Üreticilerinin Yürütmeyi Durdurma Başvurusundan Endişeli Değil“ başlıklı habere göre  Kadis, tüzüğün uygulamasının, Rum peynircilerin yürütmeyi durdurma başvurusundan etkilenmeyeceğini, Rum yönetiminin zaten beklemekte olduğu bu gelişmeyi Rum Hukuk Dairesi’nin işbirliğinde incelemekte olduğunu söyledi.

Kadis, hellimin ulusal hale gelmediğini, yani bütün dünyada üretilebileceğini, tescil ettirmelerinin büyük bir başarı olduğunu, Güney Kıbrıs dışında herhangi başka bir Avrupa ülkesinde hellim ismiyle üretim yapacak olanların, Avrupa mekanizması ve “yasadışılığın işlendiği” ülke tarafından kovuşturulacağını söyledi.

Geçiş dönemi için verilen 2024’e kadar, Hellim dosyasında, üretimde kullanılan küçükbaş hayvan sütü oranının inek sütü oranını aşmaması için değişiklik yapmaya çalışacaklarını açıklayan Kadis, bu hedefi başaramazlarsa, geçiş dönemi sonunda bu yeni verilerle uyumlanmaları gerekeceğine işaret etti.

Şu anda hellimde kullanılan süt oranlarının Rum Ticaret Bakanlığı tarafından belirlendiği, emirnameye göre bugün kullanılan sütün yüzde 75’inin küçükbaş, yüzde 25’inin inek sütü olduğu ve yıllar geçtikçe bu oranın yüzde 50-yüzde 50’ye uyumlanması gerektiği kaydedildi.