Rum Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’ta BM Barış Gücü’nün görev süresinin 31 Temmuz 2019 tarihine kadar uzatılması ile ilgili kararının oy birliğiyle onaylanmasını memnuniyetle karşıladı.
 
Yapılan resmi açıklamaya göre, UNFICYP ile ilgili kararda BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs ile ilgili tüm kararları ve Kıbrıs sorununun çözüm temeli konusunda “kararda; Kıbrıs`ta bir çözümün tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık ve tek  egemenlik ve BM kararlarından kaynaklanan siyasi eşitlik temelinde olması ile ilgili 1251 sayılı önemli karara atıfta bulunuyor” denildi.
 
Kararda, BM Genel Sekreteri`nin Kıbrıs için iyi niyet  misyonu raporunun 15 Nisan 2019 tarihine kadar sunulmasının beklendiği, Bayan Lute’nin misyonuna destek ifade ediliyor ve Kıbrıs sorununda özlü müzakerelerin en yakın zamanda yeniden başlaması amacıyla görev tanımı üzerine bir anlaşmaya varılması dileği ifade ediliyor.
 
Dışişleri Bakanlığı, karardaki yukarıdaki ifadeleri “çok önemli ifadeler olarak niteledi ve Bayan Lute’nin misyonu çerçevesinde sürecin canlandırılması için yapılan çalışmalarındaki ivmeyi destekliyor” denildi.
 
Resmi açıklamaya göre, kararda ayrıca, yeşil hattaki askeri ihlallerinin endişe verici olduğu; bunun Türk ordusunun sorumluluğu olduğu ve UNFICYP’in adadaki varlığının devam etemsil ve oynadığı önemli role işaret ediliyor.
 
Kararda, adada  iki geçiş noktasının daha açılmasının memnuniyetle karşılandığı, ; güven artırıcı önlemlerin teşvik edilmesinin önemine işaret edildiği ve özellikle eğitim alanında önyargı, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük olgularının sona erdirilmesi konusundaki rolü ve iki toplum arasında güvenliğin arttırılmasının önemine işaret ediliyor.
 
Dışişleri Bakanlığı, kararda Kıbrıs Türk tarafına ve Türk askerlerine Strovilia`da 30 Haziran 2000 öncesindeki askeri statükoya dönmesi çağrısı yapıldığını belirtti.

Editör: TE Bilisim