Rum Dışişleri Bakanlığı, açık yönelimi ve belirli görüşleri olan Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının beklentilerini gerçekten karşılayacak bir Avrupa vizyonunun teşvikine ve tanıtımına çalıştığına dikkat çekti.
 
Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üyeliğinin 15. Yıldönümü dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliği statüsünün Kıbrıs sorununu çözme çabalarına yeni bir boyut getirdiği, bulunacak çözümün içeriğine Avrupa hukuku ve ilkeleriyle AB’nin değerleri bütününü kattığı kaydedildi.
 
Avrupa Birliği’nin özlü müzakerelerin başlaması çabalarında belirleyici rol oynayabileceği, bunun sonucunda birleşik bir Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, AB karar sürecine etkin biçimde katılabilecek şekilde işleyecek normal bir üye devlet olabileceği vurgulandı.
 
Dışişleri Bakanlığı, Gübey Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne üyeliğinin ülkenin modern tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, Kıbrıs’ın 2004’te büyük Avrupa Birliği ailesine katılımın muazzam müşterek bir çabanın sonucu olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği’nin en doğusunda bir üye ülke olarak Güney Kıbrıs’ın komşu ülkelerle yakın işbirliğinin avantajlarını kullandığı, bu durumun Orta Doğu’daki ülkelerle AB’nin ilişkilerini artırma çabalarında ek bir değer ve önemli bir görev olduğuna dikkat çekildi.

Editör: TE Bilisim