“PLANLANDIĞI GİBİ İLERLİYOR” 

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetiminin enerji programının planlandığı gibi ilerlediğini, Mısır ile yürüttükleri doğal gaz satışı müzakerelerinin de ileri düzeyde olduğunu açıkladı.

Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Lefkoşa’nın Rum kesiminde gerçekleştirilmekte olan “Doğu Akdeniz Gaz Konferansı” çerçevesinde, Rum Yönetiminin enerji programının planlandığı gibi ilerlediğini, Mısır ile yürüttükleri doğal gaz satışı müzakerelerinin de ileri düzeyde olduğunu söyledi.

Politis’in haberine göre Lakkotripis, “Afrodit” yatağındaki doğal gazın satış fiyatının sorulmasına karşılık, “bu aşamada, gerek hükümetler arası düzeyde gerek ticari müzakerelerde oldukça ileri aşamada olduğumuzu söylemek yeterli. Çok yakında bir sonuca varacağımızı umuyorum” dedi.

Rum Yönetiminin Mısır’la, doğal gazın bu ülkedeki iki terminalden birine satılmasına olanak tanıyacak çerçeveyi belirlemek üzere müzakere etmekte olduğunu kaydeden Lakkotripis, “Sıvılaştırılmış doğal gazın komşu ülkeye, oradan da Avrupa’ya satışını tamamlayabilirsek, Doğu Akdeniz’den Avrupa’ya ulaşan ilk doğal gaz olacak” ifadesini kullandı. Lakkotripis bunun önemli bir dönüm noktası olacağını ve Rum Yönetiminin bunu gerçekleştirmekte kararlı olduğunu söyledi.

Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetiminin Afrodit yatağı ile Mısır arasında boru hattı ile ilgili hükümetler arası çerçeve anlaşmasını AB’ye sunduğunu ve önümüzdeki günlerde cevap beklediğini de açıkladı.

ENI ARAŞTIRMA BÖLÜMÜ BAŞKANI KONUŞTU

“TÜRKİYE BÜYÜK PAZAR”

Fileleftheros’un haberine göre ise aynı konferansta konuşan ENI Araştırma Bölümü Başkanı Luca Bertelli, ENI/TOTAL konsorsiyumunun “Onisiforos” ve “Kalypso” hedeflerinde yaptığı iki araştırma sondajının, Mısır’a ait “Zohr” yatağı modelinin, tek yanlı ilan edilen Rum MEB’ine genişlediğini gösterdiğini söyledi.

“Kalypso”da bulunan doğal gazın çok kaliteli (yüzde 99 Metan), kayaçların çok iyi olduğunu söyleyen Bertelli, bu iki unsurun, yatağın sonraki aşamada ticari açıdan değerlendirilmesi açısından çok önemli unsurlar olduğunu belirtti.

ENI/TOTAL’in olası sondaj için 6 ve 11 numaralı parsellerde daha ileri perspektif olup olmadığını araştırdığını belirten Bertelli, “Kalypso keşfi olumlu değerlendirilirse şirketin, ticari hale getirilmesi seçeneğini geliştirmesi gerekecek” dedi.

Bertelli, Türkiye’yi, doğal gaz satışı için bölgedeki dikkate alınması gereken büyük pazarlardan biri diye niteledi; bölgenin jeopolitik açıdan karmaşık olduğuna dikkat çekerek, basit ve çok daha gerçekçi çözümler bulunması gereğine vurgu yaptı.

Alithia haberi “ENI Bulgulardan Cesaretli” başlığıyla aktardı ve ENI’nin, 6’ncı ve 11’inci parsellerde Zohr’dakine benzer jeolojik model olmasının büyük perspektifler yarattığına inandığına dikkat çekti.