Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakotripis, Güney Kıbrıs hükümetinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde araştırmalarda bulunmak için izin verilen şirketlerle araştırma programının genişletilmesi konusunda istişarelerde bulunduğunu ve bunun gelecek aylar için olduğunu belirtti.
 
“The Ekonomist” Konferansında konuşan Bakan, hükümet ile şirketler arasında yapılan istişareler konusunda «planlama, sondaj çalışmalarının sayısı ve daha geniş bir araştırma sağlanması için gerekli sinerjiler konusunda görüşüyoruz” dedi.
 
Hükümetin öncelikleri hakkında konuşan Bakan, ExxonMobil şirketi tarafından 10. Parselde yapılacak iki sondaj çalışmasının Kasım ayında başlaması olduğunu söyleyerek “bunların büyük riski var ve hiçbir şey garanti değildir” dedi.
 
Bakan, ancak üçüncü tur ruhsat ihalesi sırasında 10. Parsel için bir çok yatırımcının ilgi gösterdiğini belirtti.
 
Sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki 7. Parsel için izin verilmesi konusunda konuşan Bakan, konu üzerindeki sürecin gelecek aylarda yer almasının beklendiğini söyledi.
 
Bakan, Güney Kıbrıs hükümetinin Mısır ile imzaladığı hükümetlerarası anlaşma gibi EastMed boru hattı konusunda Yunanistan, İsrail, İtalya ve Kıbrıs arasında bir anlaşma imzalanmasını istediğini söyledi ve EastMed boru hattının rekabeti ile ilgili yapılan araştırmanın sonuçlarının beklendiğini belirtti.
 
Bakan, Bulgaristan ve Romanya dâhil söz konusu enerji yoluyla ilgili ülkeler ile de işbirliğinin geliştirildiğini ifade etti.
 
Noble şirketi Kıbrıs Müdürü Gene Kornegay ise, şirketinin çok yakın gelecekte Afrodit yatağında üretim ve geliştirme konusu üzerinde çalışmalarda bulunmasını diledi.
 
Afrodit yatağından Mısır’a doğal gaz taşınması için denizaltı altyapıları inşa edilmesi  gerektiğini ifade eden yetkili, Kıbrıs ve Mısır arasında hükümetlerarası anlaşmayı önemli olarak niteledi.
 

Editör: TE Bilisim