III. Makarios’un cumhurbaşkanlığı döneminde, 700 din adamının maaşının devlet tarafından ödenmesi, buna karşılık Başpiskoposluğun 15 bin 564 dönümlük arazisinin devlete devredilmesi anlaşması konusunda gelişmeler yaşanıyor.
Haravgi gazetesi “Devletten Başpiskoposluğa 56 Milyon Euro’luk Bahşiş (Rüşvet)” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis-DİSİ hükümetinin 26 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinden birkaç gün önce, Başpiskoposluğun isteğini yerine getirdiği yorumunda bulundu.
Gazete Rum hükümetinin, din adamlarının milyonlarca Euro’yu bulan maaşlarının, taşrada görev yapan papazlara değil de, kendisinin istediği gibi paylaştırması amacıyla, doğrudan Başpiskoposluğun kasasına gitmesi için bir yasa tasarısı sunarak, Başpiskoposluğun isteğini yerine getirdiğini kaydetti.
Gazete, iç sayfadan da geniş yer ayırdığı haberinde, yeni yasa tasarısının (Başpiskopos 3’üncü Makarios’un cumhurbaşkanlığı dönemindeki bakanlar kuru kararı temelinde) 1971 yılından bu yana, taşradaki kiliselerde görev yapan din adamlarının maaşları için yapılan devlet desteğiyle ilgili olarak, bugüne kadar takip edilen uygulamayı değiştirdiğini izah etti.
Gazete mevcut durumda, devletin, kamudaki başlangıç kademesi olan A5’in yüzde 50’sine denk gelen oranı (ayda 681,86 Euro) her devlet adamına doğrudan ödediğini, Kilisenin ise bunun akabinde, kendi kriterleri temelinde, din adamının maaşını tamamlamayı üstlendiğini anlattı.
2018 yılında, bu amaca yönelik devlet desteğinin 6,3 milyon Euro olduğunu yazan gazete, yeni yasa tasarısıyla birlikte ise, devletin verdiği miktarın artık Başpiskoposluğun kasasına gideceğini ve Kilisenin de bunun akabinde, kendi iç prosedürleri temelinde din adamlarına ödeme yapmayı üstleneceğini belirtti.
Devlet desteği verilecek olan din adamlarının sayısının artırılmasının öngörüldüğünü ve bu rakamın bugün 722 olduğunu da yazan gazete, 2019-2020 dönemi için bu rakamın 760, 2021-2023 döneminde 800, 2024-2025 döneminde ise 850 olmasının öngörüldüğüne işaret etti.
2026 ve sonrasında ise, devlet desteği verilecek olan din adamlarının sayısının her yıl yüzde 0,5 oranında artırılmasının öngörüldüğü vurgulandı.
Gazete, devletin 2018-2025 yılları döneminde taşrada görev yapan din adamlarının maaşları için devlet desteği olarak 56 milyon Euro’luk bir ödeme yapacağını da iletti.
81,3 MİLYON EURO’LUK ARAZİ DEVREDİLECEK
Gazete, bu ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, Meclise sunulan bir notla, Kilisenin 1971 yılında yapılan anlaşmayı kısmen uygulayarak, devlete 81,3 milyon Euro değerinde taşınmaz mal devri yapacağını haber verdi.
1971 yılında devletin, bunun karşılığında yaklaşık 15 bin dönüm araziyi alarak, Kiliseyle A5 kademesinin yüzde 50’sine denk gelen bir miktarla taşrada görev yapan din adamlarının maaşlarına devlet desteği yapma konusunda anlaştığını anımsatan gazete, ancak anlaşmanın ikinci kısmının hiçbir zaman hayata geçirilmediğini vurguladı.
1974 yılında gerçekleşen Barış Harekatıyla, bu taşınmazların yüzde 73’ünün KKTC’de kaldığını anımsatan gazete, Meclise gönderilen notla, Kilisenin devlete Rum kesiminde bulunan ve 2010 yılında 81,3 milyon değer biçilen taşınmazı devredeceğini belirtti.
Gazete 2009 yılında 125,2 milyon Euro değer biçilen KKTC’deki kilise mallarının ise, şimdilik Kilisenin mülkiyetinde kalacağını ifade etti.
Bu arada haberde, devletin kiliseye vereceği toplam 56 milyon Euro’luk rakamın, Kilisenin her yıl devletten katma değer vergisi iadesi şeklinde aldığı ödeneğe ek olduğunu ve devletin son sekiz yılda katma değer vergisi iadesi olarak kiliseye 8,2 milyon Euro verdiğini ekledi.
1971 yılında yapılan anlaşmanın Rum Meclisini birçok kez meşgul ettiğini, çünkü olguların o zamandan bu yana köklü bir şekilde değiştiğine de işaret eden gazete, örneğin anlaşmanın yapıldığı zaman tarım arazisi olan fakat şu an büyük belediyelere dönüşen bölgeler olduğunu, fakat bunların devlet desteği verilmesi için taşra olarak addedilmeye devam ettiğini ekledi.
Haber Alithia’da “Hükümet ile Kilise Arasındaki Din Adamlarının Maaşlarıyla İlgili Anlaşma Sağlamlaştırılıyor”, Politis’te “Mecliste Yeni İlahi- Yasa Tasarısı Din Adamlarına Verilen Devlet Desteğini Havaya Fırlatıyor”, Fileleftheros’ta ise “Din Adamları İçin Altın Anlaşma- Başpiskopos Devlet Desteği Verilen Din Adamlarının Sayısı Artırdı ve Yılda 7,5 Milyon Euro Devlet Desteği Alacak- Kilise Arazisinin Devri İçin Talimatlar” başlığıyla yer aldı.