Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Lefkoşa’nın Rum kesiminde düzenlenen “9’uncu Akdeniz Petrol ve Gaz Forumu”nda Güney Kıbrıs’ın enerji haritasını "analiz ettiği" bildirildi.

Fileleftheros’un “Geri Adım Atmıyor… Nikos Anastasiadis Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Enerji Haritasını Analiz Etti… Türkiye Doğal Gaz Konusunda Bölgenin Münhasır Kavşağı Olmak İstiyor” başlıklı haberine göre Anastasiadis “Kıbrıs bağımsız bir AB üyesi devlet olarak, enerji programımı planlandığı gibi ileri götürerek egemenlik haklarını kullanmaya devam edecek” dedi.

Doğu Akdeniz’de önemli doğal gaz keşfedilmesi ve gelecekteki muhtemel keşiflerin “bölgede istikrar unsuru teşviki olabileceğini” savunan Anastasiadis konuşmasında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri ve Rum Yönetimi’nin, enerji planlarını uygulamadaki kararlılığı üzerinde durdu.

Anastasiadis, Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerinin, gerek Rus kaynaklarından gerek Hazar havzasından Avrupa Birliği’ne enerji temininde münhasır kavşak olma uzun vadeli hedefine yönelik olduğunu kimsenin reddedemeyeceğini¬ “son vukuatlardan da Doğu Akdeniz bölgesinden Avrupa’ya doğal gaz sağlanmasını da kontrol etmek istediği sonucu çıkarılabilir” dedi.

Anastasiadis Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını korumak için hareket ettiği gerekçesinin “tamamen dayanaksız olduğunu” iddia etti. “Hükümet defalarca ve alenen, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğal kaynakların Rum-Türk bütün Kıbrıslılara ait olduğunu söyledi” diyen Anastasiadis, önceki müzakere turlarında doğal kaynakların araştırma ve değerlendirilmesi konusunda, yeniden birleşmiş Kıbrıs’ta deniz bölgeleriyle ilgili kararların federal yetki olacağına dair yakınlaşma sağlandığını, bunun son müzakere turunda teyit edildiğini, Türk tarafınca hiç itiraz edilmediğini söyledi.

Rum Yönetimi’nin, “tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki hidrokarbon dinamiğini araştırıp etkin şekilde değerlendirmek ve “Kıbrıs vatandaşlarının menfaatini büyütmek” hedefinde olduğuna işaret eden Anastasiadis bu maksatla Rum meclisine hidrokarbonların, “bugünkü ve gelecek nesillerin menfaatlerini koruyarak yönetilmesi maksadıyla bir devlet fonu kurulmasını öngören yasa tasarısı sunduklarını” söyledi.