Rum Lider, Nikos Anastasiades “bugünkü görüşme Birliğin karşı karşıya bulunduğu zorluklar ve Avrupa seçimleri, kurumlardaki değişiklikler ama aynı zamanda Britanya’nın büyük Avrupa ailesinden ayrılması tartışmalarının yapıldığı bir dönemde, Avrupa Birliği’nin yeni bütçe tartışmaları ışığında zamanlama açısından daha yararlı olamazdı” dedi.

Bu zorluklar sürekli yönetim istişareleri gerektirdiğini belirterek, temel hedefin “vatandaşların güvenlik ve refahının devam etmesi ve tüm üye devletler için kalkınma koşullarının oluşturulması olduğunu vurguladı.
“Bu Zirvenin ülkelerimiz için katalizör bir önemi olacağından kuşku duymuyorum” diyen Anatastasiades, ortak karaktere ama aynı zamanda ortak zorluklara sahip devletler için özel bir öneme sahip olduğunu, tüm üye devletlerle işbirliği ve anlayış içinde, düzenli ve kurumsallaşmış olarak, ortak bileşenler arayarak daha güçlü bir Avrupa Birliği oluşturulabileceğine dikkat çekti.

Rum Lider, Lefkoşa Bildirgesi’nin kabulüne değinerek derinlemesine tartışılan konular arasında mülteci zorlukları, Avro Bölgesi’nin reformu, AB’nin enerji güvenliği ve iklim değişikliği konularının da yer aldığını açıkladı.

Lefkoşa Bildirgesi’nin içeriğinden ve tam bir dayanışma ve karşılıklı anlayış içinde ele alınan konulara katılan ülkelerin üretici yaklaşımlarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.