Rum Yönetimi Başkanı  Nicos Anastasiades, müzakerelerin başlaması üzerinde görev tanımının tüm taraflarca kabul görmesi gerektiğini belirterek her bir tarafın talep edeceği bir mesele olmadığını söyledi.
 
 ‘Foni’ Konseyi etkinliğine katılan Rum liderden Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ‘Politis’ gazetesine verdiği demeci ve Cumhurbaşkanı Anastasiades’le Kıbrıs sorunuyla ilgili ne görüştüğünü söylemesini yorumlaması istendi.
 
 Anastasiades, basın konferansındaki açıklamalarında Çavuşoğlu’yla ne görüştüğünü açık bir şekilde söylediğini, bunun kendisine yönelik eleştirilere açık bir cevap olduğunu ifade etti.
 
 Çavuşoğlu’nun Kıbrıs müzakerelerinin başlaması için sıraladığı önkoşulları yorumlaması istenen Rum Lider, görev tanımının tüm taraflarca kabul görmesi gerektiğini belirterek “dolayısıyla her bir tarafın talep edeceği bir mesele değil” yanıtını verdi i.
 
 Rum Lider, BM Genel Sekreteri’nin özel görevlisi Jane Holl Lute’nin 4 ve 5 Aralık’ta sırasıyla Atina ve Ankara’ya ziyaretleri, ardından Kıbrıs’a gelmesiyle daha somut şeyiler olacağını belirtti.

Çavuşoğlu’nun Kıbrıs sorununu ilgilendiren güvenlik konuları üzerindeki görüşleri için de Anastasiades, “Sayın Çavuşoğlu ve Türkiye’nin güvenlik konuları üzerindeki görüşleri Cenevre, Mont Pelerin’den, daha sonra Crans-Montana’dan beri bilinmektedir ve 6 Temmuz’dan önce Çavuşoğlu, garantilerin kalkacağı rüyasından uyanmamız gerektiğini söylemiştir. Yine kısa süre önce bunu tekrarlamıştır. Bazıları bunu duymak istiyor, bazıları istemiyor” dedi. 
 
Anastasiades, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun koruyucuların muhafaza edilmesinde ısrar ettiklerini söyledi.
 

Editör: TE Bilisim