Rum Yönetimi Lideri  Nikos Anastasiades, Kıbrıs’ta, Ankara ile olan ilişkilere de yararlı olacak, kalıcı ve yaşayabilir bir barış olması ve geniş bölgede istikrar ve barışın hüküm sürmesi için, Türkiye tarafından iyi niyet ve dürüst bir istek olması gerektiğini vurguladı.  

Resmi ziyarette bulunduğu Slovenya’da iki ülke temsilcileri ve Cumhurbaşkanları arasında gerçekleştirilen görüşmelerden sonra yaptığı açıklamalarda, Rum Yönetimi Lideri   ilgili bir soruya “Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler arasında farklılıklar da olduğu” yanıtı verdi.

Anatastasiades, “BM Genel Sekreterinin 2017’de Crans-Montana’da da belirtiği gibi çözüm yolları olduğunu ve bunun çağ dışı garantilerin ve müdahale haklarının iptalini, devletin toplu işlevselliğini, her şeyden önce tüm uluslararası haklara saygıyı ön gördüğünü belirterek, mademki işlevsellik ve barışın kalıcı olması gibi konularda Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında farklılıklar var o zaman en kolay yolun AB ilke ve değerlerinin kabul edilmesi olduğunu vurguladı.

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmasında, iki ülkenin gerek Kıbrıs sorununun çözümünde gerekse Slovenya’nın Hırvatistan ile ilgili sorunları konusunda işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

İki cumhurbaşkanı da açıklamalarında Kıbrıs ile Slovenya arasındaki mükemmel işbirliklerin altını çizerek iki ülkenin de bu ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönündeki arzularını dile getirdiler.
 
Yapılan açıklamaya göre, Lübliana’da Cumhurbaşkanlığı Sarayında basına açıklamalarda bulunan  Anastasiades, “Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Başbakan Marjan Šarec ve Parlamento Başkanı Dejan Židan ile gerçekleştirdiği görüşmeleri çok verimli olarak niteleyerek, ortak ilgi konularını, Avrupa’nın derinleştirilmesi, işbirliği ve ortaya çıkan tehlikelerin göğüslenmesi konularını görüşme fırsatına sahip olduklarını açıkladı.
 
Rum Yönetimi Lideri   Kıbrıs’la ilgili son gelişmelere “BM Genel Sekreteri ile BM kararlarına dayalı, Avrupa müktesebatını uygulayan, tüm Kıbrıs halkının insan haklarına saygı gösteren, 44 yıldır insan haklarının çiğnenmeye devam ettiği bir ülkede istikrar ve barış koşullarının yaratılmasını istediklerine” değindi.

“Slovenya’nın Kıbrıs sorunun çözümü konusunda gösterdiği ilkeli pozisyonu ve 1999’dan 2001’e kadar UNFİCYP’e askeri katılımıyla katkısından dolayı şahsen teşekkürlerimi sunma fırsatına sahip oldum” dedi.

Cumhurbaşkanı Anastasiades Slovenyalı meslektaşını Kıbrıs’ı ziyaret etmeye davet etti.
 
Slovenya Cumhurbaşkanı ise, her iki ülkenin de Avrupa fikrine inandıklarını ve bu barış, güvenlik ve refah aracılığıyla baktıklarını ama buna rağmen Avrupa’nın herhangi bir vizyon olmadan vatandaşlarına Avrupa seçimlerinde oy kullanmaları için çağrıda bulunduğunu söyledi.
 
“Kıbrıs bir devlettir, bir AB üyesidir ve Avrupa’nın geri kalan ülkelerinde uygulananlar kalıcı, çalışabilir bir çözümün istikrarlı bir barış getirmesi çözümünden başka bir çözüm kabul edemez”.

"Bu nedenle tarafımız her ne pahasına olursa olsun müzakerelerin Genel Sekreterin önerdiği parametreler, BM Genel Kurultayı kararları, AB üyesi ülkelerde geçerli olan ilke ve değerler temelinde yeniden başlamasını istiyor. Eğer Türkiye tarafından iyi niyet ve samimiyet gösterilirse, Türkiye’nin de yararına olacak şekilde, geniş bölgeye barış ve istikrar getirecek daimi ve kalıcı bir çözüm bulabiliriz”dedi..