Emekliliğe hazırlanan Rum Polis Genel Müdürü Kipros Mihailidis, Haravgi’ye verdiği söyleşinin bugünkü bölümünde Rum İçişleri Bakanı ve bir DİSİ milletvekili tarafından ortaya atılan Güney’deki mülteciler arasında IŞİD mensupları olduğuna dair iddiayı, ELAM-Altın Şafak ilişkisini ve Güney’deki yeraltı dünyasının son durumunu değerlendirdi.
Gazeteye göre mülteciler arasında IŞİD mensupları olduğuna dair elinde bilgi olanların paylaşabileceğine işaret eden Mihailidis, polis olarak gerçekleri bildiklerini kaydetti.
Mihailidis, “Mennoya’daki 11 kişi aleyhinde, terör örgütü mensubu olduklarına dair ifade olduğu için değil,  geçmişte bazı terör örgütlerine katılmış olabileceklerine dair şüphe olduğu için tutuluyor. Baf’ın Hloraka köyüyle alakalı söylentilere gelince.  Elimizde bilgi olsaydı kimseye acımazdık. Yine, bazı insanların bazı meselelere karıştığına dair haklı şüphelerimiz olsaydı şu anda tutuklanmış olurlardı” ifadelerini kullandı.
Mihailidis, gazetenin, IŞİT’lilerle ilgili söylenenlere,  mülteciler ve politikasızlık nedeniyle oluşan sorunların yeni bir ırkçılık ve yabancı düşmanlığı salgınına neden olduğu gözlemini paylaşarak, Rum polisinin Köprülü Camii’ne yapılan saldırı meselesini nasıl yürüttüğü sorulduğunda ise özetle şunları söyledi:
“HER BİR KONUYA KATTIĞIMIZ BOYUT KONUSUNDA DİKKATLİ OLMALIYIZ”
“Limasol’daki camide meydana gelen olay ilk andan itibaren dikkatimize geldi, derhal aydınlatılması yönünde talimat verdik. Bu ve diğer birçok meseledeki gelişmeleri şahsen takip ediyorum. Adalet Bakanı ile de yakın temas içerisindeyim çünkü bu fenomenler bizi endişelendiriyor. Öte taraftan hepimizin her bir olaya kattığımız boyut konusunda dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir vakada hiçbir şeyi gizlemek istemiyoruz ama toplumda daha büyük sorunlar yaratmamak için her bir olaya verdiğimiz tepki ve kattığımız boyutta da ölçülü olmalıyız. Birçok bilgi topladık, çok yakında olumlu sonuç alacağımızı umuyoruz.”
“BAZI MESELE YARATAN GRUPLAR VAR AMA HRİSİ AVGİ’NİN KIBRIS’TAKİ FAALİYETLERİ KONUSUNDA BİZİ MEŞGUL EDEN BİR ŞEY YOK”
Mihailidis’e son yıllarda Yunanistan’da “Hrisi Avgi” (Altın Şafak) aleyhine yargı süreci işlediği, ELAM’ın da kendini Altın Şafak’ın Güney’deki şubesi olarak tanımladığı hatırlatıldı ve Altın Şafak’ın bazı faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a aktarıp aktarmadığını görmek için Yunan polisi ile temas edip etmedikleri soruldu.
Yunanistan ile çok sıkı temas içerisinde olduklarını ve istihbarat alış verişi yaptıklarını söyleyen Mihailidis “gerçekte şu anda Hrisi Avgi’nin Kıbrıs’ta faaliyeti konusunda bizi meşgul eden bir şey yok. Bazı meseleler yaratan gruplar var olmasına rağmen, önceki yıllarda var olan hareketliliğin son dönemde olmadığını söyleyebilirim” dedi.
“ELAM’IN BROŞÜR İÇERİĞİNDE HERHANGİ BİR SUÇ UNSURU GÖRÜLMEDİ”
ELAM’ın Cuma günü Baf’ın Hloraka köyünde, mülteciler aleyhine kin ve korku salan faaliyette bulunduğu hatırlatıldığında ise Mihailidis ellerindeki bilginin, ELAM’ın bölgede bazı broşürler dağıttığı ancak broşür içeriğinde herhangi bir suç unsuru görülmediğini söyledi.
Yeraltı dünyasının durumu sorulan Mihailidis “bir durgunluk aşamasında bulunduğumuzu düşünüyoruz. Deneyimlerimiz de ciddi suçların durgunluk sırasında olduğunu gösteriyor.  Bu nedenle sürekli teyakkuz durumundayız” dedi. Mihailidis, “Geçmişi hatırlarsanız, birçok kent bazı çeteler tarafından ‘paylaşılmıştı’. Şu anda tamamen ortadan kalkmış olmasa bile, bu ciddi görüntüler yoktur diyebilirim” diye ekledi.
Gazetenin sorusu üzerine şu andaki durgunluğun, yetkinin bazı ellerde toplanmış olmasından da kaynaklanıyor olabileceğini kabul eden Mihailidis, “Ancak şu anda yeraltı dünyası birçok darbe aldı. Başta bulunan kişiler tutuklandı. Bu nedenle bu durgunluk ve sıra bize de gelebilir korkusu var” dedi.
Kipros Mihailidis gazetenin, yeraltı dünyası mensuplarına haraç veren dükkan sahiplerinin polise yardım edip etmediği sorusuna karşılık,  “maalesef konuşması gerekip de konuşmayanlar var. Konuşmaları gerekirken konuşmuyorlar, bıçak kemiğe dayandığında da polis ne yapıyor diye soruyorlar” yanıtını verdi.

Editör: TE Bilisim