Rum Savunma Bakanı Charalambos Petrides, Avrupa Konseyi’nin 1 Ekim’deki sonuç bildirgesinin, Avrupa ailesinin Güney Kıbrıs’a ve Yunanistan’a tam dayanışmasını ve kararlılığını teyit eden, her yönüyle açık bir mesaj gönderdiğini vurguladı.
 
1974’teki Barış Harekatı sırasında Trahoni Kythrea’da hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan anıtın açılışında bir konuşma yapan Petrides, Türkiye’nin bundan sonraki davranışlarıyla ilgili sorumluluklarıyla yüzleşmesi gerekeceğini ifade etti.
 
Charalambos Petrides, 1 Ekim’deki Avrupa liderleri zirvesinde, Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarınım ihlali kınandığını, Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde sınır belirlemenin diyalog yoluyla, iyi niyetli müzakerelerle ve uluslararası hukuka tam saygıyla gerçekleşebileceğini vurguladığını belirtti.   
 
Savunma Bakanı, Avrupa liderlerinin, tellerle çevrili  kapalı Varoşa bölgesinin yasal sahiplerine geri verilmesine açıkça atıfta bulunarak Birleşmiş Milletler gözetiminde, Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa Birliği ilkelerine uyumlu şekille müzakerelerin erken başlaması çağrısı yaptıklarını anlattı.  
 
Petrides, müzakerelerin başlaması çabalarının sürekli dikkate alınmadığını, Türkiye’nin artan sorunlara neden olarak Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için yapılan çalışmalara üstüne düşende hiçbir şekilde iyi niyetli olmadığını ispatladığını söyledi.

Editör: TE Bilisim