Rum Savunma Bakanı Savvas Aggelides, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de bir istikrar unsuru olduğuna dikkat çekti.
 
 Bakanlığı’nın Mali ve Bütçe İşleri Komitesi’ndeki bütçe görüşmesi sırasında bir konuşma yapan Aggelides, Kıbrıs’ın son yıllarda diğer ülkelerle geliştirmekte olduğu ikili ve üçlü ilişkilerden söz etti ve Bakanlığı’nın Washington’da bir askeri ataşe atayacağını açıkladı.
 
 Kıbrıs’ın diğer ülkelerle savunma işbirliği alanındaki ilişkilerinin güçlendirilmesinden bahseden Savvas Aggelides, Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de bir istikrar unsuru olduğunun geniş kabul gördüğünü belirtti.

“İkili ve üçlü ortaklıklarımız vardır ve Doğu Akdeniz’de, Avrupa Birliği’yle ve üçüncü ülkelerle ilişkilerimiz güçlenmektedir” diyen Aggelides, en temel hedeflerinin Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarının korunması olduğunu vurguladı.
 
Kıbrıs’ın Yunanistan ve İsrail’le; Yunanistan ve Mısır’la üçlü işbirliğinin sürekli artmakta olduğunu ifade eden Aggelides, Kıbrıs’ın güvenlik ve savunma alanlarında da, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Mısır, İsrail, Ürdün ve Lübnan gibi önemli ülkelerle ortaklıklarını geliştirdiğini söyledi.
 
Yunanistan’la işbirliğinin günlük esasta olduğunu, Lefkoşa’nın Almanya ile de işbirliğini güçlendireceğini duyuran Savvas Aggelides, işbirliğinin eğitimi ve öğretimi, araştırma ve kurtarmayı, insani kriz yönetimini, asimetrik tehditlerin önlenmesini, bilgi değişimi ve enerji güvenliği alanında işbirliğini ve bu alanlarda tatbikatları içerdiğini anlattı.
 
Savunma Bakanlığı’nın 2019 bütçesi, 2018’deki bütçenin 7 milyon avro fazlasıyla, 358,8 milyon avro olarak öngörülüyor.

Editör: TE Bilisim