Rum siyasi partilerin, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğine alındığı tarih olan 1 Mayıs 2004’ün, 15’inci yılı nedeniyle açıklama yaptıkları belirtildi.
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum siyasi partilerin Güney Kıbrıs’ın AB üyelik yıldönümü kutlayan açıklamalara yer verdiler.
Habere göre siyasi partiler, Güney Kıbrıs’ın, AB üyeliğine, Kıbrıs sorununun çözümü olmadan girdiğine de dikkati çektiler.
DİSİ yaptığı açıklamada, Güney Kıbrıs’ın AB üyeliğinin, 15’inci yılında olduğuna dikkati çekerken AB üyeliği için, şu anda hayatta olmayan Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in çabalarına da övgülerde bulundu.
DİSİ ayrıca Güney Kıbrıs’ın, önceden Kıbrıs sorununun çözümü, yıldız işaretleri, dipnotlar olmadan bütünlüklü olarak üyeliğe katıldığını belirtti.
DİKO açıklamasında Güney Kıbrıs’ın, Tasos Papadopulos’un hükümeti döneminde AB üyeliğine katıldığını ifade ederken AB üyeliğinin sağladığı katkılardan da söz etti.
DİKO, AB üyeliğine tam katılımın, dipnotlar, yıldız işaretleri, kuyruklar ve AB normlarından sapmadan girilmesinin mümkün kılındığını, bununla birlikte, AB üyeliğinden günler sonra sapmaları öngören ve Kıbrıs vatandaşlarını hakları açısından daha düşük seviye yapacak olan 24 Nisan referandumunun yani Annan Planı’nın ret edildiğini anımsattı.
Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği, vatandaşların Ab üyeliğini , “işgalci Türkiye” karşısında güvenliğinin artması fırsatı olarak istediğini ancak gerçekte durumun farklı olduğunu, kendi çıkarı uğruna Türkiye’ye destek veren birçok AB ortağının, olumsuz komplolarına karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtti.
Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında 26 Mayıs tarihindeki Avrupa Parlamentosu seçimlerine atıfta bulunurken, Kıbrıs sorununda Avrupai bir çözümün bulunması için mücadele ettiklerini ifade etti.

Editör: TE Bilisim