Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou, niyetlerinin Kıbrıs’ta çözüm için müzakereleri başlatmak olduğunu söyledi; ancak Türk gemileri Güney Kıbrıs'ın  egemenlik haklarını ihlal ettiği ve gerginlik yarattığı sürece bunun mümkün olmadığını söyledi.
 
Pazar günü Başkanlık Sarayı’nda bir açıklama yapan ve Türkiye’nin bir sondaj gemisi Güney Kıbrıs’ın münhasır ekonomik bölgesindeyken, Anastasiades'in Crans-Montana türü bir toplantıya katılmayı isteyip istemeyeceği sorulan Prodromou, bunun çok kuramsal bir soru olduğunu belirtti ve “Eğer BM Kıbrıs Cumhurbaşkanı’nı davet etme aşamasına geçerse, geçerli koşulları gözden geçireceğiz, tüm tarafların görüşlerini, önce ve en çok Türkiye’ninkilerini gözden geçireceğiz ve ona göre hareket edeceğiz” dedi.
 
Kıbrıs Rum tarafı çözüm müzakerelerinin başlamasını isterken Türkiye’nin bundan kaçınmaya çalıştığına dikkat çeken Prodromou, Cenevre ve Crans-Montana formatında, Avrupa Birliği’nin de katıldığı bir görüşmenin Türkiye’yi Kıbrıs’ta işgaline son vermesi, garantilerle müdahale haklarıyla ilgili yükümlülüğüyle karşı karşıya getireceğine işaret etti. 
 
Rum Liderin  diğer taraflarla Türkiye’nin kışkırtmalarını görüşüp görüşmediği sorusuna Sözcü, konunun her vesileyle Cumhurbaşkanı’nın görüşmelerinin gündeminde olduğunu vurguladı.
 
Konunun 9 Mayıs’ta Romanya’da yapılacak gayrı resmi Avrupa Konseyi’nin gündemine eklenip eklenmeyeceği sorusuna da Prodromou, gelecek çarşamba günü duruma bakılarak konunun gündeme getirilebileceği yanıtını verdi.
 
Prodromos Prodromou, Lefkoşa’nın Ankara’dan Kıbrıs’ın MEB’indeki sondajla ilgili niyetini bir kez daha gözden geçirmesini beklediğini, konunun keyfi olarak ele alınmasının Türkiye’yi dışladığını; ayrıca hükümetin Avrupa Komisyonu, Mısır, Rusya ve Yunanistan’ın tepkilerinden memnun olduğunu kaydetti.
 
Hükümet Sözcüsü, Lefkoşa’nın uygulamakta olduğu bir dizi önleyici tedbirden de söz etti bunlara ek tedbirlerin de bulunduğunu; ancak açıklamanın lehte olmayacağını, AB’yle birlikte bunların bölgede istikrarsızlığa yol açan konuyu çözeceğini ifade etti.
 

Editör: TE Bilisim