BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNFİCYP Başkanı  Elizabeth Spehar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin UNFİCYP’in görev süresinin uzatılması konusunda gerçekleştirilecek oylama istişareleri çerçevesinde ocak ayı ortalarında New York ve Washington’da temaslarda bulunacak.

Güvenlik Konseyi’nin çalışmalarıyla ilgili ön programa göre UNFİCYP ile ilgili görüşme 22 Ocak’ta gerçekleştirilecek ve kararın yürürlüğe girmesi için 30 Ocak’ta onaylanması bekleniyor.

KHA’ya ulaşan bilgilere göre, Spehar 12 Ocak tarihinde New York’a hemen ardından da Washington’a gidecek. Aynı bilgilere göre ABD yolculuğu öncesi, BM merkezine gitmeden önce her zaman yaptığı gibi, Nikos Anastasiades ve  Mustafa Akıncı ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunması bekleniyor.

Spehar, BM merkezinde Siyasi Konularda ve Barış Operasyonları konularında BM üst düzey yetkilileriyle ve özellikle de BM Genel Sekreterinin Siyasi Konular Yardımcısı Bayan Rosemary DiCarlo ve Birleşmiş Milletler Barışı Operasyonları Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix ile görüşmelerde bulunacak. Bunun yanı sıra, UNFICYP’e askeri ve polis gücüyle katkıda bulunan ülkelerin  yetkilileri ve Güvenlik Konseyi daimî üyesi ülkelerin temsilcileriyle de temaslarda bulunacak.
 
Aynı bilgilere göre, Spehar devamla Washington’a geçecek ve gerek Kıbrıs sorunu gerekse Kıbrıs’taki Barış Gücü görevinin uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığında görüşmelerde bulunacak.

Washington’daki temaslarının tamamlanmasından sonra New York’a dönecek olan Spehar 22 Ocak’ta gerçekleştirilmesi programlanan BM Güvenlik Konseyinde istişarelerde bulunacak. Spehar UNFİCYP başkanı olarak Güvenlik Konseyini 30 Ocak tarihine programlanmış olan barış gücü görevinin uzatılması konusunda bilgilendirmede bulunacak.