Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin, AB’de Türk vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için zaruri şart addedilen, bütün üye ülkeler ile yargı işbirliği kriterini, Rum Yönetiminin yapılarını tanımadan yerine getirmiş olmak için Kosova modelini ileri götürmekte olduğunu yazdı.
Brüksel çıkışlı haberini “Türkiye, AB’de Kıbrıs’ı Bypass Etmek İçin Türkiye Modeli” başlığıyla aktaran gazeteye göre, TC Dışişleri Bakanlığı, düzensiz göçmenleri geri kabul ve genel yargısal işbirliğini doğrudan Rum tarafı ile değil, üçüncü taraflar aracılığıyla sağlamak için AB’ye bir öneride bundu.
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın AB’ye önerisinde, Güney Kıbrıs’la doğrudan değil, ‘temsilci aracılığıyla dolaylı işbirliği’ ve bunun da Almanya veya Eurojust gibi bir uluslararası örgüt eliyle yürütülmesi öngörülüyor. Bu yöntem, daha önce Kosova’nın, kendisini tanımayan 5 AB üyesi ülke (Güney Kıbrıs da dahil) ile işbirliğini sağlamak için kullanılmıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı da, bu emsale atıf yaparak AB’den, Türkiye’nin Güney Kıbrıs ile yargısal işbirliği yükümlülüğünü Avrupalı Temsilci aracılığıyla yerine getirmeyi talep etti.
Rum Yönetiminin, Kosova gibi, AB üyesi ülkeler tarafından tanınmama gibi bir sorunu olmadığını, bu nedenle de Kosova için uygulanan modelin emsal alınamayacağını yazan gazete, Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bu talebinin, hem Rum Yönetimini hem de bütün AB üyeleriyle yargısal işbirliği yükümlülüğünü bypass etmeyi hedeflediğini savundu.
Gazete böyle bir şeyin, siyasi intihar ve otomatikman ikinci sınıf üye ülke durumuna indirgenmesi demek olacağı için Rum Yönetiminin böyle bir yöntemi ne kabul ne de tartışma konusu ettiğini yazdı.
Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in, Rum Yönetiminin bypass edilmesi yönündeki her düşünceyi kesin bir dille reddettiği ve Türkiye’nin, yol haritasından kaynaklı, bütün üye devletlere karşı yükümlülüklerini her halükarda yerine getirme zorunluluğuna işaret ettiği de habere eklendi.