İsrail’de 20 Aralık’ta liderler düzeyinde gerçekleştirilecek enerji konularıyla alakalı üçlü görüşmeye, ABD’nin de katılacağı belirtildi.

Haftalık Kathimerini gazetesi, “ABD Üçlü Görüşme İçin İsrail’e Gidiyor” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail arasında, İsrail’in Beerşeba kentinde liderler düzeyinde gerçekleştirilecek üçlü görüşmenin iki ana konusunun enerji güvenliği ve East Med doğal gaz boru hattı olacağını yazdı.

Enerji konularının İsrail’le üçlü görüşmelerde her zaman gündemin üst sıralarında olduğunu, ancak ilgili devletler tarafından bunun ilk kez bu kadar ortaya konduğunu ve bunun tesadüf olmadığı yorumunda bulunan gazete, enerji kaynaklarının, başka önemli bir sebepten daha ötürü, üçlü görüşmenin merkezinde olacağını kaydetti.

Görüşmenin, Doğu Akdeniz’de güçlü çıkarlara sahip olan başka Batı devletlerinin de dahil olmasıyla, bölgede inşa edilen üçlü işbirliklerinin genişlemesinin başlangıcını teşkil edeceğini kaydeden gazete, başlangıcın ABD’yle yapılacağını ve ABD-İsrail toplantısının da görüşmenin dördüncü kısmı olacağını ifade etti.

Üçlü görüşmenin dörtlü görüşmeye dönüşmesinin ayarlandığını ve geriye yalnızca bunun resmileşmesinin kaldığını yazan gazete, bunun ise önümüzdeki Salı günü İsrail’de gerçekleşeceğini ifade etti.

ABD’nin de görüşmede yer alacağının, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yorgos Katrungalos’un görüşmesinin ardından Washigton’da açıklandığını belirten gazete, yapılan ortak açıklamada “Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’deki üçlü işbirliklerini ele aldığı, ABD’nin ise davet edildiği üçlü diyalogda, desteğini artırma konusundaki ilgisi ortaya koyduğunun” belirtildiğini yazdı.

“Elindeki bilgilere” dayanarak, ABD’nin de üçlü diyaloğa girişinin görüşme bildirgesinde yer alacağını kaydeden gazete, ABD’nin görüşmede temsil edileceği düzeyin ise henüz netlik kazanmadığını vurguladı.

Gazete, ABD adına görüşmeye Dışişleri Bakanı Mike Pompeo veya Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell’in katılmasının beklendiğini aktardı.

EXXONMOBİL’İN SONDAJI

Öte yandan gazete, Amerikan ExxonMobil şirketi tarafından tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’indeki 10’uncu parselde devam eden ilk araştırma sondajının ise sona yaklaştığını ve Ocak başında tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

Gazete “eldeki bilgilerin”, “Delfini” hedefindeki sondajın sorunsuz devam ettiği yönünde olduğunu ekledi.

Editör: TE Bilisim