ANASTASİADİS VE PRODROMU’NUN AÇIKLAMALARI

 

AB ile Türkiye arasında Varna’da gerçekleştirilen zirve ve sonuçları Rum basınında geniş yer bulurken, başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis olmak üzere birçok Rum yetkiliden zirvenin sonuçlarına ilişkin yorumlar geldi. Fileleftheros gazetesi haberi “Erdoğan Her Şeyi İstiyor – MEB Konusunda Geri Adım Atmıyor başlığı ile verdi

Gazete, elde ettiği bilgilere dayandırarak verdiği haberinde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Varna’daki AB-Türkiye zirvesinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) konusunda geri adım atmadığını yazdı.

Gazete, Erdoğan’ın “Türkiye’nin yasal talepleri ve çıkarlarını gündeme getirerek, Güney Kıbrıs MEB’inde alınan enerji kararlarında Kıbrıslı Türklerin de eşit söz sahibi olmaları yönünde AB’den müdahalede bulunmasını talep ettiğini” öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki eylemlerini haklı göstermek adına uluslar arası hukuka atıfta bulunduğunu belirten gazete, Türkiye’nin zirvede, AB’yle olan ilişkilerine dair tüm taleplerini ise yazılı sunduğunu savundu.

Gazete, Türkiye’nin, AB’nin ikinci yardım paketi olan 3 milyar Euro’yu almakla kalmayıp Türkiye’ye vize serbestisinin sağlanması konusunun Brüksel tarafından incelemeye alınmasını sağlamayı da başardığını belirterek Komisyon’un bu konuyu inceleyecek bir teknokrat grubunu, büyük olasılıkla nisan ayında Türkiye’ye gönderme taahhüdü verdiğini de iddia etti.

Gazete haberinin devamında, Avrupa Konseyi Başkanı Jean Claude Juncker ve AB Komisyonu Başkanı Donald Tusk’un Varna zirvesi sonrasında yaptıkları açıklamalara da geniş yer verdi.

Habere göre Juncker ve Tusk yaptıkları açıklamada özetle Türkiye’den Güney Kıbrıs ve Yunanistan’la ilişkilerini normalleştirmesini, AB vatandaşlarının serbest bırakılmalarını hızlandırmasını ve Türkiye’deki olağanüstü hali kaldırmasını istediler.

Gazete, AB’nin Varna zirvesindeki tutumunun Güney Kıbrıs tarafından memnunlukla karşılandığını, Rum hükümetinin ise düşük tonda açıklamalar yapma ve bekleme politikasını izlemeyi seçtiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in AB Zirvesi sonuçlarının AB yetkilileri tarafından Varna zirvesinde Türkiye’ye iletilmesinden ötürü “temkinli iyimserlik” taşıdığı yorumunda bulunan gazete, Anastasiadis’in konuya ilişkin dünkü açıklamasına da yer verdi.

Türkiye’nin AB ilkelerine uyum sağlaması, AB ve deniz hukukuna da saygı göstermesi gerektiğini söyleyen Anastasiadis, Türkiye’nin mesajı alıp almadığının ise zaman içinde ortaya çıkacağını belirtti.

Anastasiadis, Türkiye’nin bir gün, AB katılım sürecinin devam etmesini istiyorsa, AB değer ve ilkelerine uyması gerektiğini anlamasını umut ettiğini ifade etti.

Anastasiadis, “Kıbrıslı Türklerin, öyle ya da böyle garanti altına alınmış olduklarını ve güya onların korunmasına ilişkin ortaya konan sebeplerin, Türkiye’nin doğal kaynakları ya da Doğu Akdeniz’in doğal kaynaklarının Avrupa’ya gidişini kontrol etmek için öne sürdüğü bahane olduğunu” iddia etti.

Öte yandan Rum hükümet sözcüsü Prodromos Prodromu ise Varna zirvesine ilişkin değerlendirmesinde, zirvede elle tutulur bir sonuca ulaşılmadığı iddiasında bulundu.

Prodromu, uluslararası hukukun zirvede gündeme getirilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la ilişkilerini iyileştirmesi gerektiğini savundu.