Rum tarafında yeni kurulan “Düzensiz Mültecilerin Geldikleri Ülkelere Mecburi Geri Gönderilme Prosedürlerini İzleme Mekanizması”, Güney Kıbrıs’ın yılda 500-600 dolayında düzensiz mültecinin mecburi geri gönderme prosedürüyle sınır dışı edildiğini açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazetelere göre, İzleme Mekanizması Başkanı Kostas Yoannu dün düzenlediği basın toplantısında birkaç ay önce kurulduklarına işaret ederek, hedeflerinin, yıllık mecburi geri gönderme prosedürlerinin yarısını, yani yaklaşık 250’sini izlemek olduğunu ve bugüne kadar kendilerine bildirilen 93 prosedürden 58’inin her aşamasını izlediklerini kaydetti.

Yoannu bugüne kadar, mültecilerin hak ve onurlarının güvenceye alınması maksadıyla gerek polise, gerek muhaceret birimlerine yönelik 6 sözlü ve yazılı tavsiyede bulunduklarını da söyledi.

Haravgi ise Avrupa Mülteci Ağı Ulusal Temas Noktası olarak Rum İçişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen mülteci kabulü konulu konferansta konuşan bakanlık Genel Müdürü Kipros Kiprianu, iki yeni mülteci kabul kampı kurmayı hedeflediklerini açıkladı.