Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, Kıbrıs sorununa da değindi ve “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, sınırlı bir egemenlikle düşünülemeyeceğini” öne sürdü.

Rum haber kaynaklarına göre mesajında, Yunanistan’ın mümkün olan en kısa zamanda Kıbrıs sorununun adil ve kalıcı çözümünü arzu ettiğini dile getiren Pavlopulos, Kıbrıs sorununun uluslararası ve özellikle de bir Avrupa meselesi olduğuna vurgu yaptı.

“Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, Avrupa Birliği tam üyesi olarak, işgal birlikleri ile üçüncü tarafların modası geçmiş garantilerinin yol açtığı sınırlı bir egemenlikle düşünülemeyeceği” iddiasında bulunan Pavlopulos, “bunun uluslararası ve Avrupa hukukunun herhangi bir kavramına aykırı olduğunu” öne sürdü.

Mesajında Türk-Yunan ilişkilerine de değinen Pavlopulos, Yunanistan’ın Türkiye’yle dostluk ve iyi komşuluk ilişkileri istediğini belirterek, uluslararası hukukun tamamı ve AB müktesebatına saygı gösterilmesi koşuluyla, Türkiye’nin Avrupa perspektifini benimsediğini ifade etti.

“1947 Lozan ve Paris anlaşmalarının tam anlamıyla net ve eksiksiz olan, aynı zamanda gri alanlara yer bırakmayan hükümlerine, herkes tarafından tam anlamıyla saygı duyulması gerektiğini” de savunan Pavlopulos, “Münhasır Ekonomik Bölge” konusunda ise, Türkiye’nin Deniz Hukukuna saygı duyması gerektiğini ileri sürdü.